Veel schaaf- en brandwonden, gloednieuw kunstgrasveld Amsvorde per direct gesloten

© VV Amsvorde
Amersfoort - Het paar maanden jonge kunstgrasveld van voetbalclub VV Amsvorde is voorlopig afgesloten voor publiek. Sinds het veld op 10 november vorig jaar feestelijk werd geopend, liepen tientallen spelers bij een val op het veld opvallend vaak schaaf- en brandwonden op. In overleg met eigenaar van het veld, de gemeente Amersfoort en beheerder SRO is het gesloten voor gebruik totdat er een keuring is geweest.
Het veld lijkt te glad te zijn en er ontbreekt grip. Volgens Mark Vorsteveld, manager buitensport bij SRO zijn er bij het eerste elftal van Amsvorde twee blessures die te wijten zijn aan het nieuwe veld: “We denken dat er verder ongeveer twintig verwondingen door het veld komen, waaronder een snee in een knie. Daarnaast zijn er meerdere keren kledingstukken kapotgegaan bij een val of sliding. Ook zijn er keepers van de eigen club die vanwege opgelopen blauwe plekken liever niet meer daar willen keepen. “
Het is nu de vraag wat de problemen veroorzaakt en wie aansprakelijk is voor letsel en schade. “Daarom is intern overlegd en besloten het veld te sluiten. Tot die tijd kan er niet op gespeeld worden en gaan we op basis van de keuring beraden op verdere acties.” Het kan zijn dat het zand op het veld niet goed is ingedaald of dat er te veel of te weinig op het veld ligt.

Zand, geen rubber

Het nieuwe veld dient als pilot voor de hele gemeente en is duurzamer dan andere kunstgrasvelden die in Amersfoort liggen. In plaats van rubberkorrels, ook rubbergranulaat genoemd, ligt er speciaal zand op. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat het granulaat van rubber giftige stoffen kan bevatten, maar dat deze geen gevaar voor sporters oplevert. De rubberkorrels worden vaak gemaakt van oude autobanden.
Met een levensduur van ongeveer tien jaar zijn er in Amersfoort twee a drie kunstgrasvelden per jaar aan vervanging toe. Er zijn 34 kunstgrasvelden, dus wordt er in de stad regelmatig een nieuw veld aangelegd. Vorsteveld: “In de toekomst willen we naar velden zonder ‘vulmateriaal’. Die velden zijn er wel, maar zijn nog niet goed genoeg. Het liefst wil je een heel veld uit hetzelfde polymeer (redactie: een soort plastic) bestaat, dan is het makkelijker recyclen en dan werk je circulair.”

Voordelen

Een kunstgrasveld heeft meerdere voordelen ten opzichte van echt gras. Het is door de seizoenen heen vaker bespeelbaar, ook bij nat of koud weer. Daarnaast kan het meer belasting hebben, het gaat bijna niet kapot ondanks dat het veel bespeeld wordt of nat is.
Dat probleem ondervond Amsvorde vorige week donderdag toen ook een van hun echte grasvelden onbespeelbaar werd door de vele regen. Voorzitter Danny de Graaf van VV Amsvorde: “Dit veld 2 is naast het kunstgrasveld het enige grasveld met verlichting. Daarom konden alle trainingen die avond geen doorgang vinden.” Het wordt in de loop van de week duidelijk wat de uitkomst is van de keuring en de verdere gevolgen voor de 450 leden van de club.
Veld 2 van voetbalclub Amsvorde was door hevige regen vorige week donderdag onbruikbaar.
Veld 2 van voetbalclub Amsvorde was door hevige regen vorige week donderdag onbruikbaar. © VV Amsvorde
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.