Tienjarig jubileum van het Eemhuis groots gevierd: 'Dit is jong, fris publiek'

© Henry Krul
Amersfoort - Wie jarig is geeft een feestje. Dat credo is afgelopen zaterdag waargemaakt door het Eemhuis. Met 'Night at the Eemhuis' vierde het culturele centrum zijn tienjarig bestaan en bruiste van beneden tot boven van de activiteit.
Door Esther Postema
Het samenwerkingsverband van gebruikers, met naast de bibliotheek ook het archief, kunsthal KAdE en Scholen in de Kunst, kreeg al voor de oplevering van het gebouw de opdracht om activiteiten te organiseren die voor alle Amersfoorters aantrekkelijk moesten zijn. Dit jubileum was aanleiding om dat groots aan te pakken.
Wie een kaartje heeft weten te bemachtigen (de vierhonderd tickets waren snel uitverkocht) én op tijd is om een of meer gekleurde armbandjes te bemachtigen die toegang gaven tot workshops, kan zich tijdens deze avond tegoed doen aan een flinke dosis cultuur. De activiteiten lopen uiteen van een dansworkshop tot ligconcert en van lasergamen tot een flitsrondleiding langs de tentoonstelling in Kunsthal KAdE.
De deuren gaan officieel om acht uur 's avonds open, maar voor die tijd loopt het al storm. Voor sommigen valt er daardoor weinig meer te kiezen. “Die lopen nu verbaasd rond in het museum”, glundert een medewerker van KAdE. “Maar hopelijk worden ze omvergeblazen!"
(Artikel gaat verder onder de foto).
Een schilderworkshop in het Eemhuis.
Een schilderworkshop in het Eemhuis. © Henry Krul

Jonger publiek

Ook kunnen ze hun lol op tijdens verschillende doorlopende activiteiten. Karaoke bijvoorbeeld. Burgemeester Lucas Bolsius geeft er een wat ingetogen vertolking van André Hazes ten beste, terwijl wethouder Tyas Bijholt geamuseerd toekijkt.
De organisatoren mikken met deze avond vooral op publiek tussen de 18 en 35, dat de afgelopen jaren nog niet zo goed bediend is met gezamenlijke activiteiten. De bezoekers blijken vooral in de bovenste regionen van die leeftijdscategorie te zitten, en hoger. Toch lijkt de publiciteit via sociale media wel effectief te zijn.
Ik ben hier nog nooit eerder geweest, terwijl ik hier al m'n hele leven woon
Nadir
Zo werd Nadir (37) via Instagram op de avond geattendeerd. “Ik ben hier nog nooit eerder geweest, terwijl ik hier al m'n hele leven woon”, zegt hij een beetje verbaasd. Zijn vriendin en hij hebben al een dansworkshop gedaan en een flitsrondleiding gevolgd (“Ik vond die beelden wel vet!”), en gaan straks naar het ligconcert.

Volle bak

Van hem mogen ze dit wel vaker doen. Vier keer per jaar misschien? Nu ze hier zo rondlopen, bedenkt hij ook dat ze hun dochter van vier maar eens moeten inschrijven bij de bibliotheek. “Dat gaat ze heel leuk vinden!” Dat een deel van de bezoekers na vanavond vaker naar het Eemhuis zal komen was een stille hoop van de organisatoren, maar ligt dat er niet dik bovenop.
Silent disco in het Eemhuis.
Silent disco in het Eemhuis. © Henry Krul
“Het is al mooi als mensen ervaren dat het leuk is om met kunst en creativiteit bezig te zijn”, vindt een medewerkster die de schilderworkshop begeleidt. Op het hoogtepunt van de avond is het volle bak in haar lokaal. Rond de twintig mensen werken er aan kleine schilderijtjes, veel meer dan verwacht.
“Ik kom niet toe aan de uitleg die we hadden bedacht, maar de mensen vermaken zich prima.” Twee jongemannen in licht beschonken toestand zijn in de weer met verftubes, terwijl ze luidruchtig met elkaar delen hoe leuk ze het hebben. “We hebben lol gehad! We leven in het moment!” Elders probeert iemand ingespannen een rechte lijn te trekken op een wit vlak, voor een schilderij in de stijl van Mondriaan.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Lasergamen tussen de boeken.
Lasergamen tussen de boeken. © Henry Krul

De stem van Twan Vet in de lift

Niet alle activiteiten komen vanavond even goed tot hun recht. Hoewel dichters bij de Poetry Slam hun werk met overtuiging voordragen, is er voor hen weinig aandacht. Hun locatie bij de entree lijkt niet ideaal. Dat in de lift de stem van voormalig stadsdichter Twan Vet klinkt, door een klein luidsprekertje, is een leuke verrassing, maar waar zijn teksten over gaan is moeilijk te zeggen.
Foto's uit de collectie van Archief Eemland, gokt de verslaggever, want van die gebruiker van het Eemhuis is verder geen spoor te bekennen vanavond.
Maar wat vooral opvalt: veel blije gezichten. Van bezoekers én personeel. “Dit is leuker dan een Blaricumse kunstclub rondleiden” zegt de medewerker kunsteducatie als zijn laatste rondleiding er om elf uur 's avonds op zit. “Dit is jong, fris publiek, waar ik nog wat zendingswerk kan verrichten.”
Aan de opdracht die het Eemhuis tien jaar geleden meekreeg, om niet alleen een onderkomen te zijn voor de afzonderlijke gebruikers, maar een waar Huis van de Stad, is tijdens dit verjaardagsfeestje gehoor gegeven.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.