Een nachtclub of discotheek, kan dat nog in Amersfoort?

© Pexels.com
Amersfoort - Al decennia is het een veelgehoorde wens: een echte discotheek of club in Amersfoort waar je tot diep in de nacht kan dansen. Waar niet de lol of de alcoholconsumptie voorop staat, maar een goed uitgeruste dansvloer met goed geluid, mooie lichten rondom en een prominente plek voor dj’s van naam.
Vroeger waren er onder andere de discotheek PPM in de Lavendelstraat en dancing Starlight in Nijkerkerveen. Recenter had de stad Cuba Libre, ook in de Lavendelstraat en Het Filmhuis / Quignon aan de Groenmarkt. De liefhebber van een nacht lang voetjes van de vloer kan nu misschien nog terecht bij Jackson, maar ook daar is de dansvloer niet heel ruim en de minimumleeftijd is 25 jaar.
Met het nieuws van het te koop staan van restaurant Pallas Athene aan de Hof 19, borrelt het idee van een club om te dansen weer omhoog. Deze zaak heeft met meer dan 370 vierkante meter oppervlakte, de ruimte voor een nachtclub. Sterker, het was ooit in de jaren tachtig ook een disco.
Dat herinnert horeca ondernemer en dj Ton de Kruyf zich ook, “De Club heette dat, het draaide twee jaar, maar er was vaak gedoe. Na een jaar leegstand werd het Grieks restaurant Pallas Athene.” Zoals de meeste Amersfoorters deze plek in de hoek van het plein nu kennen.
Rowan Frijhoff van dancefestival Festifoort droomt al decennia van een nachtclub in de binnenstad: “In dat pand moet een dikke vette club komen. Met verschillende etages met allemaal hun eigen muziek. In het verleden dacht ik, stel dat je ook het poolcafé erboven er bij hebt. Dan maak je daar een loungeruimte. Om bij te komen van de dansvloer met whisky en sigaren, twintig jaar geleden zag ik dat zo.”

250.000 euro

Maar de tijden zijn veranderd. Om er een disco van te kunnen maken moet In het pand aan de Hof 19 voor minstens 2,5 ton euro geïnvesteerd worden. Dat bedrag is alleen al nodig voor betere geluidsisolatie en daar komen de juiste vergunningen nog bij. “Isoleren is waanzinnig duur”, vertelt horecamakelaar Alex Willemse.
Daarnaast is de verwachting dat een dancing in onze stad niet zo goed zal lopen als in andere steden. We hebben nu eenmaal minder studenten. Willemse: “Die heb je nodig om op woensdag en donderdag je tent te kunnen draaien. Hier zou je je omzet op de zaterdag en vrijdag moeten draaien. En ook al heeft Pallas Athene een groot terras, het ligt grotendeels in de schaduw van het eigen pand en het kan het gebrek aan inkomsten van doordrinkende studenten de rest van het jaar niet compenseren.”
Er is veel concurrentie van talloze buitenfestivals.
Ton de Kruyf
Ook De Kruyf ziet daar de achilleshiel. In de zomer zijn mensen vaak weg en is er veel concurrentie van talloze buitenfestivals. “Daar geven mensen eerder geld aan uit. Ook is poppodium FLUOR nu een stuk groter en zijn daar regelmatig grote feesten.”
Hij vindt dat je als stad ook een dansgelegenheid voor jeugd moet hebben. "Een soort FLUOR, gesubsidieerd en voor een beperkte doelgroep. Dat moet dan met vrijwilligers. Zo is er voor MBO studenten niet echt iets in de stad.”

Twerken

“Mensen vinden twerken leuk, ze willen graag tegen elkaar schuren, dansen en sjansen. Maar je moet stevig in je schoenen staan bij een dergelijk publiek. Dat is niet de makkelijkste groep, dat zie je regelmatig bij feesten voor bepaalde doelgroepen.”
“Dat hadden wij vroeger ook in de horeca. Maar dan werd je eruit gegooid, als je vervelend was. Als je nu iemand hard aanpakt dan komt de politie meteen kijken waarom je iemand zo behandelt. Vroeger werd dat door de kroegen zelf geregeld.”
Maar is er dan helemaal niets mogelijk in de stad? Siep Stronks van Kultlab, landelijk bekend van hun dansfeesten als Into The Woods en Wildeburg, ziet meer kansen aan de rand van de stad. Een club is moeilijk rendabel te krijgen. Veel publiek wijkt te makkeiljk uit naar Utrecht en Amsterdam. En daar is de keuze reuze.
“De meest vette clubs van Nederland liggen op een industrieterrein, daar kan je dingen meer naar je hand zetten. Bijvoorbeeld overdag en avond een restaurant en dan in de avond ombouwen tot een nachtclub. Een multifunctioneel pand met ook een sportschool, een ‘hub’ waar van alles gebeurt. ”

Identiteit

“Je hebt een plek nodig waar je niet snel overlast veroorzaakt. Daarom vind ik Pallas Athene als locatie te spannend. Je wilt een eigen plek in een hoek waar je je eigen identiteit kan opbouwen, waar je zo min mogelijk last van andere partijen hebt.”
De stad is klaar voor zo’n opzet, vindt ook Frijhoff. We groeien aan alle kanten uit ons jasje, behalve in de mogelijkheden in het uitgaan. “Bij de bankencrisis in 2008 gingen clubs over naar een dubbelfunctie. Doordeweeks een terras, restaurant of de boel verhuren aan een dansschool.”
Op het kantoor van Festifoort wordt hier de laatste tijd over gefilosofeerd: “Een locatie zoals TivoliVredenburg of Central Studios, beide in Utrecht. Er is echt ruimte voor zoiets in Amersfoort voor de doelgroep 18 tot 40 jaar. Heel leuke dingen doen en mensen blij maken. Dat kan met onze festivals maar ook met zo’n club.”
Daarbij is het nu dus de vraag of op de overvolle bedrijventerreinen in de buurt nog een geschikte locatie vrij komt. En of er iemand met diepe zakken is, die de moed heeft om ook de nachtdieren van de stad te laten genieten tot de zon weer opkomt.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.