Gemeente denkt dat heien bij locatie nieuw stadhuis 'veilig en betrouwbaar' kan

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeente Amersfoort begrijpt de zorgen van omwonenden over de geplande heiwerkzaamheden bij de locatie voor het nieuwe stadhuis, maar heeft er vertrouwen in dat het niet tot schade zal leiden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Als er toch schade ontstaat bij huizen van omwonenden, dan is aannemer Dura Vermeer daarvoor aansprakelijk.
De aannemer heeft volgens de gemeente twee onafhankelijke bureaus de bodem ter plekke laten analyseren en trillingseffecten laten berekenen. "Er is gekozen voor een betrouwbare en veilige methode waarbij schroef-combipalen worden toegepast voor het deel dicht bij de bestaande woningen en heipalen (waarbij eerst voorgeboord wordt) worden toegepast bij het deel wat verder van de woningen ligt. Daarbij probeert de aannemer de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken."
De trillingen worden tijdens het heien gemonitord zodat overmatige trillingen worden opgemerkt en hier actie op kan worden ondernomen. Vanwege de zorgen zijn extra trillingsmeters op grotere afstand van de bouw geplaatst. "Net als de gemeente, vindt ook Dura het belangrijk dat de omgeving en omwonenden zo min mogelijk overlast ervaren en zo goed mogelijk geïnformeerd worden over de bouwactiviteiten. Dat is wat Dura tot nu toe heeft gedaan en zal blijven doen."
(Artikel gaat verder onder het kader).

De werkzaamheden op korte termijn

Vanaf maandag 11 maart wordt gestart met schroefpalen bij de laagbouw. Het gaat om 67 zogeheten combipalen en neemt drie weken in beslag.

Vanaf maandag 8 april wordt gestart met de heipalen, inclusief het voorboren bij de hoogbouw. Het gaat om 400 palen en neemt vijf tot zes weken in beslag.

Projectontwikkelaar Hans Vahstal eist dat Dura Vermeer, het bouwbedrijf van het nieuwe stadhuis, niet gaat heien. Dat zou namelijk leiden tot schade aan naburige gebouwen. Vahstal is eigenaar van Oppidium, een winkelcentrum op zo’n honderd meter afstand van de stadhuislocatie.
(Artikel gaat verder onder de impressie).
Impressie van het nieuwe stadhuis van Amersfoort gezien vanaf het Eemplein.
Impressie van het nieuwe stadhuis van Amersfoort gezien vanaf het Eemplein. © Gemeente Amersfoort
De bekende projectontwikkelaar stuurde donderdagochtend een brief naar het college van burgemeester en wethouders waarin hij zijn eis toelicht. Hij herinnert het college aan de problemen die in 2012 ontstonden. Toen ging het mis tijdens heiwerkzaamheden bij de bouw van het Fourty5-High complex. Dat ligt vlakbij de locatie waar nu het nieuwe stadhuis gebouwd gaat worden. De trillingen zorgden voor scheuren in muren en plafonds.
Omwonenden worden op de hoogte gehouden door Dura. 11 april volgt een tweede informatiebijeenkomst voor omwonenden. De gemeenteraad krijgt binnenkort een uitnodiging om door Dura geïnformeerd te worden over het bouwproces en aansluitend de bouwplaats te bezoeken.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.