Somber beeld in vrolijke kleuren dat 'schreeuwt om aandacht' komt naar het Eemplein

Kunstwerk de Stille Strijd was eerder te zien op het Janskerkhof in Utrecht.
Kunstwerk de Stille Strijd was eerder te zien op het Janskerkhof in Utrecht. © RTV Utrecht
Amersfoort - Het beeld ‘Stille Strijd’ van kunstenaar Saskia Stolz komt naar het Eemplein in Amersfoort. Het zal daar van 12 tot en met 26 februari te zien zijn. Het 2,5 meter hoge beeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren en ‘reist’ door Nederland en België.
Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen als gevolg van stress en eenzaamheid. Vaak weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen of durven er niet over te praten. Regelmatig leidt dit tot psychische klachten zoals depressie en angst. In het ergste geval zien ze het niet meer zitten en denken ze aan (of gaan zelfs over tot) zelfdoding.

Openheid

Het beeld ‘Stille Strijd’ vraagt aandacht voor deze problematiek. Daarnaast is het beeld bedoeld om jongeren en hun naasten en omgeving te attenderen op het belang van openheid (met iemand over je problemen praten) en over de mogelijkheden die er zijn voor hulp en ondersteuning voor zowel de jongeren als voor hun omgeving.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Het beeld Stille Strijd in Leiden.
Het beeld Stille Strijd in Leiden. © Bastiaan Musscher
Openheid is vaak de eerste stap naar herstel, waarmee veel jongeren zijn geholpen. Tot slot is het beeld ook bedoeld om jongeren met ernstige psychische problemen, hun naasten en nabestaanden van jongeren die suïcide gepleegd hebben een hart onder de riem te steken.
Wethouder Micheline Paffen: “Sinds corona hebben steeds meer jongeren het moeilijk en zijn de cijfers over depressie, eenzaamheid en zelfdoding onder jongeren zorgwekkend. Ik besef me wel dat het vaak moeilijk is om hierover te praten en om hulp te zoeken. Ik hoop van harte dat het beeld de Stille Strijd helpt om het gesprek te openen. Met familie, vrienden of hulpverleners die er voor de jongeren en hun naasten zijn.”

Opening met Twan Vet en Diggy Dex

Op 12 februari vindt om 17.00 uur de officiële opening plaats door o.a. wethouder Paffen-Zeenni, Dienke Bos (directeur MIND), Twan Vet (dichter en muzikant) en Diggy Dex (rapper). Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Gemeente Amersfoort in samenwerking met MIND, GGz Centraal, Indebuurt033, de Bibliotheek Eemland en KAdECafé. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom op het Eemplein.
In de periode dat het beeld op het Eemplein staat, worden er verschillende activiteiten georganiseerd die bijdragen aan openheid rondom dit thema. Zo zijn er verschillende online acties om jongeren te bereiken, lezingen, een informatiemarkt in de Bibliotheek in het Eemhuis en een lespakket voor scholen.
Bezoek www.amersfoort.nl/stillestrijd voor meer informatie over het beeld, de hulp die beschikbaar is en het overzicht van de activiteiten die georganiseerd worden.

113 Zelfmoordpreventie

Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: bel 0800-0113 of chat via 113.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.