CDA en VVD willen gesprek over doorstroming op de woningmarkt: 'Staat onder druk'

Sociale woningbouw in de wijk Kruiskamp.
Sociale woningbouw in de wijk Kruiskamp. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Het CDA en de VVD willen dinsdag in gesprek met andere raadsfracties over de doorstroming op de Amersfoortse woningmarkt. Ze stellen dat de druk op de woningmarkt is vergroot door de verplichte opname van statushouders en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit terwijl bouwplannen al onder druk staan vanwege de sterk gestegen bouwlasten.
Amersfoort wil zo’n duizend woningen per jaar bouwen. De visie op de woningbouw in Amersfoort is gebaseerd op het Deltaplan Wonen uit 2019. Het CDA en de VVD stellen dat de hoge bouwkosten, als gevolg van onder andere de inflatie, en alle wet- en regelgeving binnen Amersfoort leiden tot een stagnatie in de bouwopgave.
Specifiek het middensegment, belangrijk voor de doorstroming, verdient volgens de christendemocraten en liberalen extra aandacht. "Want starters die willen doorstromen moeten daardoor al te lang wachten. En ouderen houden vast aan hun vrije sector woning omdat er geen alternatief is", stellen beiden fracties in de uitleg bij het agendapunt.

Effect van statushouders

Tijdens een commissievergadering dinsdag willen zij een gesprek te voeren over twee vragen die zij hebben bij de ontwikkeling van de woonmarkt in Amersfoort. De eerste vraag is wat het blijvende effect is van statushouders en Oekraïense vluchtelingen op de vrijkomende woonvoorraad in de sociale sector.
De tweede vraag die centraal is wat het effect is van de regels die de gemeenteraad voor nieuwbouw heeft gesteld. Vier jaar na de introductie van het Deltaplan Wonen is het wat betreft het CDA en de VVD misschien ook tijd voor een herijking van de verdeling tussen betaalbaar, middelduur en duur (35-20-45%). Beide fracties vragen zich af of dit nog steeds voor de beste doorstroming zorgt en de geplande hoeveelheid nieuwbouw oplevert.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.