Slim gebruik maken van stroom door bedrijven blijkt lastiger dan gedacht: 'Enorme domper'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Projecten van bedrijven om slimmer stroom te delen in delen van de provincie Utrecht blijken nauwelijks van de grond te komen. Dat meldt ondernemersorganisatie VNO-NCW Midden na gesprekken met hoogspanningsnetbeheerder TenneT. De bedrijven spreken van een ‘enorme domper’.
Bekend is dat het stroomnet in Nederland op steeds meer plekken volloopt. Om dat op te lossen werken netbeheerders aan het verbeteren van de netten, maar dat is een proces van jaren. "Voor de netverzwaring rond is zijn we jaren verder en juist slimmer met stroom omgaan is broodnodig voor de toekomst", zegt Marcel Hielkema, voorzitter van VNO-NCW Midden.

Flexibeler te werk gaan

Maar volgens TenneT zou de ruimte voor extra elektriciteitsgebruik door het toepassen van flexibele contracten, waarbij energieverbruik in de tijd verplaatst wordt, minimaal zijn in de genoemde regio's. "Dit raakt veel van onze leden en de bedrijventerreinen waar we sinds meer dan een jaar werken aan slimme oplossingen om energie te delen. Dat kan nu nog slechts minimaal", geeft Hielkema aan.
Hij vindt dit opmerkelijk omdat netbeheerders en de overheid het bedrijfsleven juist herhaaldelijk opriepen om flexibeler te werk te gaan met de afname van stroom. Hielkema spreekt van "een boodschap die moeilijk is uit te leggen aan ondernemers". VNO-NCW Midden wil dat goed uitgezocht wordt of er nog andere oplossingen zijn. "We gaan er daarbij van uit dat TenneT dan ook aan tafel zit om mee te denken in wat er wél mogelijk is."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.