Hobbyboeren op zoek naar schaarse landbouwgrond in de regio

© Herenboeren Nederland
Amersfoort - Het doet misschien denken aan lang vervlogen tijden, maar de herenboeren zijn terug. Het moderne idee achter de Herenboeren draait om een collectief. Zij zetten in de eigen regio een boerderij op die ‘natuur gedreven’ werkt en plukken daar ook de vruchten (en groente en vlees) van. De Amersfoortse afdeling zoekt met name een plek om natuurinclusief te kunnen boeren. Maar is het wel mogelijk om geschikt land te vinden in de regio?
Annemieke Sonneveld is voorzitter van de vereniging en een van de achttien kartrekkers in Amersfoort. Er zijn inmiddels 65 potentiële leden, mensen die bereid zijn om 2000 tot 2500 euro te investeren op het moment dat er een plek voor hun herenboerderij is gevonden. Maar er zijn nog 85 potentiële leden nodig om de investering te kunnen doen.

21 voetbalvelden

Anderhalf jaar geleden begon Annemieke de club met Jorita van Valkenhoef, zij zette in Soest al succesvol een herenboerderij op. De Amersfoortse afdeling van dit landelijke initiatief groeit gestaag, alleen het vinden van een geschikt stuk landbouwgrond is niet makkelijk. Zeker ook omdat het gaat om een stuk land van 21 tot 28 voetbalvelden groot.
Er wordt gezocht naar bestaande landbouwgrond, zijn op land dat al eigendom is van een boer. De boer kan dus op zijn eigen erf blijven wonen en de grond wordt gepacht. Sonneveld: “Zo iemand komt dan in dienst bij Herenboeren Nederland met een 40-urige werkweek."
Maar bestaande boeren staan daar niet voor in de rij. Zij zijn vaak specialisten op een bepaald gebied of gewas. “Onze herenboerderij gaat over gemengd werk. Niet alleen akkerbouw, maar ook het houden van wat vee. Soms is ook fruitteelt onderdeel van een herenboerderij.”
Een eerdere ledenbijeenkomst van Herenboeren in een stal.
Een eerdere ledenbijeenkomst van Herenboeren in een stal. © Herenboeren Nederland
De zoektocht gebeurt in een cirkel met een radius van tien kilometer, vanuit het centrum van Amersfoort. Er wordt dus ook gezocht in buurgemeenten. “Er waren afgelopen jaar wat ‘leads’ bij boeren, maar dat is lastig. Mensen stoppen niet zomaar met hun eigen bedrijf en onze opzet moet passen bij een eigenaar die zoiets op zijn erf krijgt.”
Als het draait, dan is er elke week een afhaalmoment van de oogst voor de deelnemende herenboeren. En er zijn ook vrijwilligers die meehelpen op de boerderij. “Het wordt dan een komen en gaan van mensen door de week heen”, legt de voorzitter uit.

Veel interesse

De interesse in de stad voor het initiatief heeft de ‘kartrekkers’ overvallen. Eerdere informatie bijeenkomsten met 50 deelnemers zaten helemaal vol. Bij de volgende editie aan het Stationsplein is nog plek. “Het leden werven is het probleem dus niet. Ik hoop dat het ons lukt om sneller dan in Soest een boerderij op te zetten. Hen lukte het na zes jaar”, aldus Sonneveld.

Meer informatie staat op de site van Herenboeren Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.