Podcast over dakloosheid in Amersfoort brengt fijnmazige hulpverlening in beeld

© Stichting Kansfonds
Amersfoort - Begin oktober vorig jaar las journalist Kick Stokvis het bericht dat de gemeente Amersfoort tenten uitdeelt aan daklozen. Omdat er te weinig plekken zijn in de opvang. Kort daarna werd Amersfoort uitgeroepen tot de beste stad van Europa. In de driedelige podcastserie 'Dakloos in Amersfoort' probeert Stokvis antwoord te krijgen op de vraag hoe het kan dat in de beste stad van Europa zoveel mensen buiten slapen.
Al jaren houdt het fenomeen dakloosheid journalist Kick Stokvis bezig. Omdat het iedereen kan overkomen. "Mensen die gewoon een gezin hadden en een baan. Maar dan toch door een opeenstapeling van problemen op straat belanden."
(Artikel gaat verder onder de foto).
Kick Stokvis
Kick Stokvis © Privefoto Kick Stokvis

Vooroordelen

In de podcastserie onderzoekt Stokvis hoe groot de problematiek in Amersfoort is en wat er gebeurt om mensen te helpen. Meteen al stuit hij daarbij op eigen vooroordelen als hij in gesprek wil gaan met mensen die met dakloosheid te maken hebben.
Want hoe ziet een dakloze eruit? "In mijn beeld waren dat toch vooral mensen met vieze kleren aan die op een bankje zitten met in hun hand een fles wijn of een blik bier." Een beeld wat niet klopt. "Ik ben niemand die er zo uitziet tegengekomen".
De groep mensen die met dakloosheid te maken krijgt is heel divers. Het gaat bijvoorbeeld om arbeidsmigranten uit Oost-Europa, maar ook om personen die niet op straat leven maar wel noodgedwongen in hun auto slapen.

Fijnmazige hulpverlening

Veel aandacht besteedt Stokvis aan de hulpverlening in Amersfoort. Hij gaat op pad met TeamBAS, voor volwassenen, en het JIT, voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar. Die leveren zogeheten 'bemoeizorg' in opdracht van de gemeente Amersfoort. Omdat niet iedereen die hulp of zorg nodig heeft dat ook wil.
"Ik wist niet dat er zo'n grondig netwerk van hulpverlening is in Amersfoort. Dat zijn echt hardwerkende mensen. Van de straatadvocaat en de straatpastor tot de wijkagent. Iedereen heeft elkaars nummer. Het is heel fijnmazig."

Geschrokken

Ook gaat de podcastmaker in gesprek met de doelgroep. Al gaat dat zeker niet vanzelf. "Je moet vertrouwen winnen. Ik snap heel goed dat iemand geen zin heeft om aan een wildvreemde te vertellen hoe het zover gekomen is. Ik heb echt advies laten inwinnen over hoe je zo'n gesprek voert."
Een van de ontmoetingen die Stokvis bijblijft is met een man die volgens de journalist 'zijn buurman had kunnen zijn'. "Hij woont al zes jaar in het bos. Ik ben echt geschrokken van deze situatie. Hij vertelde mij dat hij zich tijdens koude dagen warm houdt door in zijn tentje een beker met brandspiritus aan te steken. Je moet er niet aan denken dat die beker omvalt."
De vertelvorm van een podcast maakt het volgens Stokvis heel geschikt om de problematiek goed te kunnen bespreken. "Je kunt de tijd nemen en heel dichtbij komen want de microfoon is het enige wat ik in handen heb. Ook vind ik het belangrijk dat ik iedereen laat uitspreken zodat er geen afbreuk wordt gedaan aan het verhaal."
De eerste aflevering van 'Dakloos in Amersfoort' verschijnt komende zondag bij Nieuwsplein33 en is hier te vinden.

'Dakloos in Amersfoort' is een productie van Audiopodcast in samenwerking met Nieuwsplein33. De totstandkoming is mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling 'subsidieregeling projecten lokale journalistiek' in Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.