GGD waarschuwt voor gezondheidsschade door houtrook: 'Zeer zorgelijk'

© Pixabay
Amersfoort - De GGD's zijn bezorgd over de gevolgen van houtrookoverlast. blijkt uit onderzoek van Pointer, dat alle 25 gemeentelijke gezondheidsdiensten bevroeg. Houtkachels en openhaarden zorgen in Nederland voor bijna een kwart van alle fijnstofuitstoot. Dat is vier keer zoveel als de uitstoot van wegverkeer.
In de afgelopen tien jaar is er een flinke groei geweest van het aantal bedrijven dat kachels en haarden verkoopt, blijkt uit cijfers die Pointer heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Het aantal geregistreerde bedrijven dat brandhout verkoopt is bijna verdubbeld.
In de cijfers van de emissieregistratie blijkt dat, na een dalende trend sinds 2010, de fijnstofuitstoot door kachels en haarden sinds 2020 juist weer stijgt. Een trend die kennisinstituut TNO ook signaleert. Dat is zorgelijk tot zeer zorgelijk voor de volksgezondheid, zeggen de GGD’s.
“De verwachting is dat mensen meer gaan stoken door de hogere energieprijzen, en dat dus het aandeel van fijnstof door houtstook zal stijgen, dat wordt alleen maar meer,” zegt Paula Bronsveld van TNO. “Om houtstook te kunnen reguleren zijn handvatten en regelgeving voor gemeenten hard nodig.”

Regelmatig benauwd

Houtrook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof en ultrafijnstof. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, TNO, RIVM en GGD Amsterdam blijkt dat mensen vaker benauwd zijn en verkoudheidsklachten ervaren op dagen met veel houtrook in de buitenlucht.
Mensen met COPD of astma blijken meer medicatie nodig te hebben op die dagen. Van de 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte, geven 750.000 aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook, aldus het Longfonds.

Beperkende regels in Amersfoort

Raadsleden spraken vorige week over het gebruik van overlast gevende houtkachels, open haarden en vuurkorven. Het is een deel van de gemeenteraad een doorn in het oog dat tegen die overlast weinig kan worden gedaan. Tot nu toe waren er nauwelijks regels en handhaving was eigenlijk niet mogelijk. Dat gaat wel veranderen. Voor het rookseizoen 2024/2025 moeten er beperkende regels gelden.
De lokale politiek bleek verdeeld tegen dit onderwerp aan te kijken. Een meerderheid wil het liefst zo snel mogelijk regelgeving. Een minderheid vindt schone lucht belangrijk, maar vindt andere kwesties belangrijker om te handhaven.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.