Burgemeesters sluiten te snel een woning na een drugsvondst

Een woning aan de Liendertseweg wordt gesloten omdat er een explosief afging.
Een woning aan de Liendertseweg wordt gesloten omdat er een explosief afging. © 365press
Amersfoort - Burgemeesters sluiten regelmatig ten onrechte huizen waar drugs zijn gevonden. Uit onderzoek van Omroep Brabant, in samenwerking met de NOS, blijkt dat de rechter burgemeesters in vele tientallen zaken terugfloot.
In het onderzoek is gekeken naar zo'n 350 uitspraken van de afgelopen twee jaar over het sluiten van drugspanden. Daaruit blijkt dat burgemeesters niet altijd goed genoeg kijken naar de gevolgen voor bewoners. Dit terwijl de impact van een woningsluiting enorm is; mensen komen soms met hun hele gezin op straat te staan.
In Amersfoort besloot burgemeester Bolsius vorig jaar nog een woning te sluiten aan de Geelgors waar drugs werd gevonden. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de vrouw die haar woning niet meer in kon, daar mocht blijven wonen. Woningcorporatie De Alliantie wilde haar en haar zonen uit de woning zetten uit angst voor een vergelding uit het criminele circuit.

Opiumwet

Op basis van de Opiumwet mogen burgemeesters bewoners van een pand tijdelijk wegsturen als de politie daar drugs heeft gevonden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wietplantage of een handelshoeveelheid cocaïne.
Het doel van zo'n sluiting is de aanloop naar het pand stoppen en de directe omgeving weer veilig krijgen. Een sluiting geldt meestal voor een aantal maanden tot een jaar en de maatregel gaat vaak al binnen een week in.
In 2022 stelde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, strengere regels vast. Burgemeesters moeten goed kunnen uitleggen of sluiting echt nodig is en afwegen of bewoners niet te hard worden geraakt door de maatregel.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.