Provincie wil aandeelhouder van Stedin worden om problemen op het stroomnet op te lossen

© Stedin
Amersfoort/Leusden - De provincie Utrecht wil aandeelhouder worden van netbeheerder Stedin. Daarom stelt het provinciebestuur voor om om vijftien miljoen euro te investeren. Hierdoor krijgt de provincie meer zeggenschap over het overbelaste elektriciteitsnet.
De netbeheerder moet de komende jaren het overbelaste elektriciteitsnet klaar gaan maken voor de toekomst. Daar wil de provincie naar eigen zeggen aan bijdragen, maar ook graag over meepraten. "De provincie Utrecht wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen voor de verduurzaming van de energievoorziening en beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet", zo schrijft het provinciebestuur.
Het stroomnet is de afgelopen jaren overvol geraakt en dreigt tekort te schieten als de netcapaciteit niet verhoogd wordt. Om die te verhogen en de energievoorziening verder te verduurzamen is tot 2030 nog zeker 8 miljard euro aan investeringen nodig. Volgens gedeputeerde Huib van Essen zit het Utrechtse stroomnet "zo goed als vol" en dat heeft gevolgen voor inwoners en bedrijven, die soms geen nieuwe aansluiting kunnen krijgen. Ook zit het nieuwbouwplannen in de weg.

Nieuwbouwwijken Amersfoort

Amersfoort trok vorig jaar al aan de bel over de problemen op het stroomnet. Het stadsbestuur is bang dat bewoners en bedrijven in nieuwbouwwijken langer moeten wachten op een stroomaansluiting.
Bedrijven in de stad moeten langer wachten op een nieuwe of extra aansluiting. Dit heeft gevolgen voor aanvragen in onder andere Hooglanderveen, Vathorst en De Hoef. Om het probleem aan te pakken heeft de stad een eigen aanpak ontwikkeld. Niet alleen moet er beter worden samengewerkt met netbeheerders om sneller uit te breiden, ook moeten inwoners bewuster omgaan met stroom.
Stedin had de provincie en sommige gemeenten twee jaar geleden al gevraagd om aandeelhouder te worden. Provinciale Staten bespreekt het voorstel voor de investering op 20 maart.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.