Leusden vraagt bijna 19% meer lokale belasting in 2024

© Pixabay
Leusden - Leusden behoort tot de top 5 van Nederlandse gemeenten waar de lastendruk in 2024 het meest stijgt. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In percentages uitgedrukt is de gemiddelde Leusdenaar dit jaar zo’n 18,9% duurder uit dan vorig jaar. Op basis van de stijging van de OZB (de onroerende zaakbelasting) neemt Leusden in de top 10 van gemeenten met de snelst stijgende lastendruk zelfs de tweede plaats in. Alleen nummer 6 Schiermonnikoog , dat de OZB met een kwart verhoogde, bleef Leusden (+23,3%) nog net voor.
Op basis van de gemiddelde lastendruk (de optelsom van OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing en parkeerbelasting) stegen de belastingen alleen in de gemeenten Wijdemeren (+22,9%), Ouder Amstel (+21,9%), Stichtse Vecht (+21,1%) en Drimmelen (+20,7%) harder.

Vergelijkbare inkomsten

Opvallend is dat vier van de gemeenten in de top 5 vergelijkbare bedragen aan verwachte belastingopbrengsten laten zien. Alleen Stichtse Vecht (de fusiegemeente die ontstond na het samengaan van Maarssen, Loenen en Breukelen) steekt daar met 41 miljoen flink bovenuit.
Wijdemeren (de fusiegemeente die ontstond na het samengaan van Loosdrecht. ‘s Graveland en Nederhorst den Berg) (21 miljoen), Ouder Amstel (16 miljoen) en Drimmelen (een fusiegemeente bestaande uit een aantal dorpen in Noord-Brabant) (15 miljoen) halen dit jaar vergelijkbare bedragen aan belastingopbrengsten binnen als Leusden (18 miljoen).
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.