Doen Wat Je Goed Doet’ aflevering 35: rapper en kunstenaar Raven Kangee

© Heytagmij
Amersfoort - Hij is kunstenaar en creatief ondernemer. Ontwerpt kleding en grafisch werk, schildert, rapt en maakt marketingcampagnes. Onder de naam Raven Kangee was hij te zien op Blauwdruk 10!, is lid van de band Three Little Clouds en vrijdag staat hij in theater De Lieve Vrouw met zijn eerste hiphop theatershow. Bram Ravenhorst (29 jaar) is onderwerp van deze ‘Doen Wat je Goed Doet’.
De winkel Lock & Load in de Arnhemsestraat was ongeveer twaalf jaar geleden het epicentrum in de jeugd van Bram Ravenhorst. Deze speciaalzaak met exclusieve sneakers en kleding van merken uit de hiphopcultuur was zijn tijdelijke huiskamer in zijn tienerjaren.
“Toen mijn ouders scheidden, was ik 16. Een belangrijke periode in je leven. Ik werd voor mijn gevoel opgevangen in die winkel. Eigenaar Dharmen Nokhai, is mijn mentor geworden omdat ik daar elke dag kwam. Ik had weinig geld, dus ik moest lang sparen om iets te kopen. Een t-shirt kostte daar 35 euro, dat was veel geld toen. Maar ik kwam er bijna elke dag na school.
Het logo aan de gevel van de winkel Lock & Load aan de Arnhemsestraat.
Het logo aan de gevel van de winkel Lock & Load aan de Arnhemsestraat. © Bram Ravenhorst
Bekende Amersfoortse artiesten uit de hiphop zoals Spacekees, Jiggy Dje en Bizzey kwamen daar. Hun ster was toen rijzende. “Omdat ik daar elke dag was, zag je jongens die die kleding allemaal hadden en daar keek je tegenop. Ik vroeg wat ze luisterden en ze gaven me tips over muziek. Zo deed ik mijn huiswerk, luisterde daar naar en ging me verdiepen. En daar had ik het dan weer over met ze.”
“Ik vond dat heel vet en dat is de reden dat ik zo ‘in love’ met die ‘esthetics’ ben gegaan. Die artiesten werden mijn helden. Kempi droeg een rode bandana, had tattoos en dat wil je dan ook. Ze leven ‘bigger than life’, dat komt door de kleding en de attitude die daar bij hoort. Dat kleding en het visuele aspect zo belangrijk zijn voor mij komt daar vandaan.”

Ontdekken

Alles wat daar gebeurde was voor hem een visuele creatieve ‘trigger’. In de cultuur van hiphop nemen kleding, dans en graffiti ook een belangrijke plek in. Hij raakte in de winkel ook bevriend met Rafael Stomp waar hij samen veel projecten mee doet. “Mijn ouders waren niet meer samen toen. En zo ga je meer samen de wereld ontdekken: Wat vind je vet en wat is belangrijk en wat niet? Dat doe je dan als je wat minder thuis wilt zijn.”
In zijn jonge jaren voetbalde Bram veel en hij vond tekenen leuk. Zijn vader Gert werkte in de bouw en stond dus vroeg op. “Hij schreef veel, hij dichtte, voor zichzelf en ik denk dat hij een overpeinzer was en dat ik dat ook een beetje had vroeger. Als wij doordeweeks gingen ontbijten, lagen er briefjes op onze borden. Om ons een fijne dag te wensen en iets liefs voor mijn moeder. In die tijd werd er dyslexie bij mij geconstateerd, daardoor dacht dat ik dat ik slecht was in Nederlands. Mijn creativiteit zat meer in tekenen en daarna kwam ik dus in aanraking met hiphop en meer graffiti letters ontwerpen en ging daar in doorontwikkelen.”
Bram (links) met vrienden op de Varkensmarkt.
Bram (links) met vrienden op de Varkensmarkt. © Bram Ravenhorst
Bram heeft bij Dharmen van de kledingwinkel zijn eerste tracks opgenomen om auditie te doen bij de Herman Brood Academie. Maar zijn muzikale wereld kwam in een stroomversnelling toen hij werd afgewezen voor de Herman Brood Academie. Zijn vriend Tobias de Zwart en zijn broer Marijn begonnen de band Three Little Clouds. Als gast deed Bram een keer mee tijdens een optreden en werd daarna vast lid van de band.

Pillow

Daaruit kwam ook weer meer solowerk van Bram voort, onder de naam Raven Kangee. In september 2022 bracht hij het album Pillow uit. In de teksten toont Bram zijn kwetsbare kant en zijn emoties. Menselijke fouten en relaties zijn een veel belicht onderwerp daarbij.
Pillow is met een liveband een keer of acht keer op podium uitgevoerd. Daarna volgde een live registratie van een van die optredens van Pillow. De video opname werd benaderd als een muziekclip met theatrale elementen. De derde etappe van Pillow volgt komende vrijdag in Theater de Lieve Vrouw, als theaterstuk. Met daarin een aantal nummers van het album Pillow, maar ook vier tracks speciaal voor deze uitvoering geschreven. De live registratie wordt voorafgaand getoond.
“Deze theatershow is een heel mooi medium om al de facetten uit mijn werk in een live setting samen te kunnen brengen. Ik hou van verschillende disciplines. Keith Haring als het om beeldend gaat, zijn 'simplicity' daar hou ik van. Rappers die met simpele woorden en vergelijkingen heel diepe dingen zeggen. De kracht in het simpel kunnen brengen, zonder dat mensen het als simpel ervaren. Rapper Belly heeft een zin: ‘I bought my dreamhouse, but i’m having nightmares in it”. Die had ik zelf willen bedenken.
Wanneer is Bram bij zijn ultieme doel? “Ik realiseerde me laatst dat ik er al was, daarom ben ik nu aan het herkalibreren. Waar mijn doelen nu liggen. Ik wilde leven van creativiteit, daar alleen maar mee bezig zijn, dan ben ik goed bezig. En daar ben ik nu. Ik ben zo’n maker, ik zou op een matrasje op grond slapen, als ik nog maar zou kunnen creëren. Een nieuw doel is een theatertour met Pillow, deze show vaker spelen en de boodschap overbrengen: ‘Volg dat wie je bent, waar je voor staat en laat dat zien’. En ik wil graag nieuwe muziek uitbrengen en mooie projecten maken.”

Goed op weg

Amersfoort is goed op weg, vindt Bram. "Broedplaats OostWest (waar Bram een atelier heeft, GH) draagt veel bij, zoiets was er lang niet. Gevaar was lang in de stad dat je wel kon opstarten als creatief persoon, maar daarna viel je in een groot gapend gat. De topcreatieven gingen uiteindelijk weg naar Utrecht, Rotterdam of Amsterdam. Wel mist een podium voor jonge makers. Iets kleiners dan de kleine zaal van FLUOR.
Daarom is hij ook blij dat Lieve Vrouw hem een kans geeft. “Jong talent een podium bieden. Ik ga zorgen dat zij daar een goed gevoel overhouden en dat anderen zien dat dit kan omdat alles goed ging. Ik wil aan de instanties laten zien dat we hier professionele makers hebben. Blauwdruk 10! in KAdE was ook super mooi. Die dingen maken de cultuur in Amersfoort interessant. Op een vette manier op gerenommeerde plekken met nieuwe talenten meer van dat soort dingen doen, samen met de makers.”

Meer over de theatershow Pillow op de site van theater De Lieve Vrouw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.