Klein maar levendig protest tegen parkeerbeleid: 'Ik wil laten zien dat burgers dit niet accepteren'

Op de demonstratie kwamen ongeveer 200 mensen af.
Op de demonstratie kwamen ongeveer 200 mensen af. © Nieuwsplein33
Amersfoort - De demonstratie voor het Amersfoortse stadhuis tegen het parkeerbeleid is door ongeveer 200 mensen bezocht. Verkeerswethouder Tyas Bijlholt werd door het publiek uitgejouwd en een van de aanwezigen probeerde de confrontatie te zoeken met de wethouder. Inhoudelijke kritiek op rustige toon was ook te horen. Zowel onder de sprekers als bezoekers.
Op Facebook hadden zich vooraf ruim tweehonderd mensen aangemeld. Het protest is georganiseerd door inwoner Yoran van Aken die zich vanaf het podium tot de bezoekers richt. Ook Tom van Lamoen van Amersfoort voor Vrijheid en Hugo Kruyt van de SP nemen het woord. De twee politici hebben ieder op hun eigen wijze kritiek op het stadsbestuur dat niet echt lijkt te luisteren naar wat er leeft onder inwoners.
Zo benoemt Kruyt in zijn toespraak dat de politiek "het lef had moeten hebben om opnieuw te beginnen. Dat heet vertrouwen in je inwoners hebben als politiek en dat is wat Amersfoort verdient." Tom van Lamoen stelt in zijn speech dat de politiek de inwoners niet meer vertegenwoordigt.

Frustratie

"Nee lijkt me toch een duidelijk antwoord?" Janine is één van de ongeveer tweehonderd Amersfoorters die vrijdagmiddag komt demonstreren tegen het parkeerbeleid en reageert bij RTV Utrecht. Driekwart van de inwoners stemde 'nee' bij het referendum over de plannen. Toch ging de gemeenteraad akkoord met het in fases invoeren van betaald parkeren in de hele stad: "Waarom vraag je dan onze mening?"
Organisator Yoran van Aken is blij met de opkomst. Hij wilde zijn frustratie over het referendum omzetten in iets concreets en besloot een demonstratie te organiseren. "Dat er vanmiddag zoveel mensen zijn die het met me eens zijn, vind ik fijn."
"Als iedereen zijn stembiljet kwijt was geraakt, was de situatie niet anders dan nu", zegt Monique stellig. Ze is boos dat de gemeenteraad en de wethouder zo makkelijk over de uitslag zijn gestapt. Ze twijfelde niet toen ze de aankondiging van de demonstratie zag. "Ik wil laten zien dat burgers dit niet accepteren." Samen met wijkgenoten staat ze vooraan bij het podium dat voor de demonstratie is neergezet. "Nee lijkt me duidelijk nee."
Toen het referendum gehouden werd, was ze blij dat de mening van de inwoners zou worden meegenomen in de plannen. "Het is een beleid met grote gevolgen en ik vond het goed dat iedereen daar iets van mocht vinden." Dat de uitslag één-op-één zou worden overgenomen betwijfelde ze, maar dat het genegeerd zou worden had ze nooit verwacht. "Dit is richting inwoners niet uit te leggen."

Janine: 'Ik voel me genegeerd als burger'

© RTV Utrecht
"Laat ons niet opdraven als je toch niet luistert", zegt Janine Buist. Zij voelt zich ook genegeerd door de politiek. Zenuwachtig staat ze met twee kartonnen borden in haar hand op het plein. Het is de eerste keer dat ze bij een demonstratie aanwezig is. Ze vind het best spannend, omdat ze niet weet wat ze kan verwachten. "Maar ik vind dat ik moet laten weten hoe boos ik ben."
Ze komt niet perse demonstreren om de plannen, maar om de manier waarop de participatie is gegaan. "Met zo’n overweldigende uitslag toch instemmen, ik snap het niet."
Dat er wijken zijn waar parkeerproblemen moeten worden aangepakt, snapt ze. Omdat ze de plannen te ver vond gaan stemde ze tegen. Ze hoopte dat de plannen zouden wijzigen. Een paar jaar terug verhuisde ze van de binnenstad naar Vathorst. Juist vanwege de ruimte en de mogelijkheden voor de kinderen om buiten te spelen. "Nu wordt ons een plan opgelegd, waarvan iedereen in de wijk zegt dat we het niet willen."

Annet: 'Het is een principekwestie'

© RTV Utrecht

Confrontatie

De laatste sprekers op het podium zijn wethouder Tyas Bijlholt en zijn partijgenoot Dirk Joost van Hamersveld (D66). Zij worden direct na het betreden van het podium uitgefloten en uitgejouwd door het publiek. Een van de aanwezigen laat luidkeels weten geen prijs op hun aanwezigheid en hij probeert het podium op te komen om de confrontatie te zoeken met de wethouder.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Een van de aanwezigen (grijs vest) probeerde een confrontatie aan te gaan met wethouder Tyas Bijlholt.
Een van de aanwezigen (grijs vest) probeerde een confrontatie aan te gaan met wethouder Tyas Bijlholt. © 365press
De man wordt tegengehouden door organisator Yoran en de raadsleden Van Lamoen en Kruyt. De politie speekt met de man en even later is de boel gesust.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Dirk Joost van Hamersveld (midden) neemt het woord. Links van hem wethouder Tyas Bijlholt.
Dirk Joost van Hamersveld (midden) neemt het woord. Links van hem wethouder Tyas Bijlholt. © 365press
Achteraan in de menigte staat Annet te luisteren naar de speeches op het podium. Écht boos is ze niet, maar ze voelt zich wel door de politiek gepasseerd. "Ik ben het echt niet eens met de gang van zaken."
Dat het om een raadgevend referendum ging, weten volgens Annet alle aanwezigen. "Het was bekend dat de uitslag niet sowieso zou worden overgenomen." Toch had ze bij deze uitslag wel een andere reactie vanuit de gemeente verwacht. "Vraag niet om een mening als je er vervolgens niks mee doet."
Of de demonstratie nog iets gaat veranderen? Ze verwacht van niet. Toch vind ze het een duidelijk signaal naar de lokale politiek dat zoveel mensen naar de demonstratie komen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.