Vooral belangenorganisaties bij bijeenkomst bedoeld om inwoners te betrekken bij beleid

© Beeldbewerking Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeenteraad droeg na het referendum het gemeentebestuur op om de stad in te gaan. Betrek de bewoners en haal ideeën uit de stad op was kort gezegd de opdracht. Donderdagavond was er een eerste bijeenkomst. Wie verwacht had dat de zaal vol boze burgers zou zitten, kwam bedrogen uit. Daarvan waren er slechts een paar. De sfeer was zelfs gemoedelijk.
Na afloop van de bijeenkomst vertelden gemeentelijke vertegenwoordigers dat er vooral gerichte uitnodigingen waren verstuurd aan met name belangenorganisaties. Behalve de bekendmaking in De Stad Amersfoort is er niet uitgebreid gecommuniceerd over deze bijeenkomst.
Geen aankondiging op sociale media, geen uitnodigingen ook in de wijken. Het neemt niet weg dat ook vanuit de vele aanwezige ambtenaren wel verwacht was dat het er anders aan toe zou gaan.

Enkele 'gewone' inwoners

De bijeenkomst in de zaal begon met vragen wie er in de zaal zaten. Dat bleken inderdaad veel vertegenwoordigers van belangenorganisaties te zijn. Van Milieudefensie, Fietsersbond en Wandelnet tot Onbeperkt Amersfoort en de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland. Verder meldden zich sommige ondernemers, veel ambtenaren, twee wethouders en zelfs enkele 'gewone' inwoners.
Wethouders Tyas Bijlholt en Rutger Dijksterhuis gaven een presentatie over het beleid. De grote ontwikkelopgaven voor de stad vragen om grote keuzes. De gemeente Amersfoort groeit en blijft voorlopig nog wel groeien. Dijksterhuis voorziet een groei tot zeker 185.000 inwoners.
Er moet met elkaar een nieuwe manier gevonden worden om de ruimte in de stad te verdelen en gezond met elkaar te kunnen samenleven. Dat vraagt ook om andere keuzes hoe we ons verplaatsen. Eén daarvan is het ontwikkelen van een stad met duurzame mobiliteit.
Vervolgens kregen betrokken ambtenaren de mogelijkheid om de onderwerpen toe te lichten. Na de bijeenkomst in de zaal was er gelegenheid om de bekende stickertjes op borden te plakken. Een beproefde methode om mensen hun mening te laten geven, zonder teveel discussie in de zaal.
(Artikel gaat verder onder de foto).
© Nieuwsplein33

Genoeg vragen

Desondanks kwamen er genoeg vragen vanuit de zaal. Hoe denkt de gemeente problemen in het openbaar vervoer op te lossen terwijl er geen personeel te krijgen is? Hoe realiseer je de 30 km snelheid in de stad? Hoe worden projectontwikkelaars in het gareel gehouden en voeren zij het gewenste beleid wel uit?
Wanneer komt er nu een volledige mobiliteitsvisie? Hoe ga je deelmobiliteit organiseren en handhaven? En daarbij speciaal, wat ga je doen aan de 'kwakscooters'? Bedoeld werden de vele scooters die achteloos op de trottoirs worden neergekwakt.
De vele vagen werden geduldig beantwoord en er werd vooral verwezen naar de borden waar de meningen en ideeën een plaats konden krijgen.
(Artikel gaat verder onder de foto).
© Nieuwsplein33
De aanwezige ambtenaren mochten kort een pitch geven over de onderdelen waar zij mee bezig zijn. Een opmerkelijk nieuw programmaonderdeel wordt 'lopen'. Tot nu is er binnen de gemeente nog niet eerder iemand bezig geweest met beleid voor de vele mensen die gewoon door de stad lopen. De betreffende ambtenaar wil de voetganger eindelijk op een voetstuk zetten.

Dikke middelvinger

Terwijl de aanwezigen zich langzamerhand naar de borden konden bewegen om stickers te plakken, was er ook gelegenheid om eens met de betrokken bewoners te praten. Iemand die in de zaal al veel vragen had gesteld, bleek een boze burger uit Vathorst te zijn. Zij gaf aan dat de gemeente een “dikke middelvinger” naar de inwoners heeft opgestoken door de uitslag van het referendum niet te respecteren.
De vrouw is bij veel bijeenkomsten geweest. Vanaf het moment dat er gesprekken werden georganiseerd tijdens de formatie van het nieuwe college tot aan diverse participatiebijeenkomsten. Volgens haar wordt steeds opnieuw niets met de uitkomsten gedaan.
Ze heeft actief meegewerkt om handtekeningen te verzamelen voor het referendum. De bewoonster van Vathorst had verwacht dat na de uitkomst van het referendum de gemeente terug zou gaan naar de tekentafel.
Daarin staat deze inwoonster zeker niet alleen. Veel mensen hadden verwacht dat er vergunningparkeren zou worden ingevoerd op plekken waar parkeerproblematiek speelt. Verbaasd was de vrouw dat terwijl in de WhatsApp-groepen stevig wordt geklaagd, er deze avond zo weinig boze burgers aanwezig zijn.
Andere aanwezigen reageerden positiever. Zij willen juist wel mee blijven denken. Ondanks dat ook zij soms ervaren dat je wel steeds tegen muur dreigt te lopen én je steeds opnieuw moet blijven herhalen wat je vindt dat nodig is om je buurt of wijk te verbeteren.

Niet zwart / wit

Tyas Bijlholt had ook zelf een plekje gekregen bij de borden. Hij was dapper bij het bord 'Parkeren' gaan staan. Hij ervaart de discussie in de stad als niet zwart/wit. Er wordt stevig gediscussieerd, soms ook op de persoon, maar tegelijkertijd ervaart hij wel dat de mensen in gesprek willen blijven.
Was het niet beter was geweest om eerst dit soort gesprekken aan te gaan en dan pas met beleidsvoorstellen te komen? De wethouder vindt van niet. Hij had zelf de behoefte om een duidelijke opdracht vanuit de gemeenteraad mee te krijgen.
De verkeerswethouder had geen gesprekken willen voeren zonder een basisgedachte over waar de gemeenteraad heen wil met het beleid. Vanuit deze startpositie is het, naar zijn mening, prettiger om de stad in te gaan.
Deze week is Bijlholt de dorpen Hoogland en Hooglanderveen in geweest om ideeën op te doen. Die gesprekken ervaart hij als genuanceerd. Bij een gesprek met ondernemers van het winkelcentrum in Vathorst zag hij twee stromingen. Eén die vindt dat er niets hoeft te gebeuren en een andere die open staat voor opties om parkeerdruk aan te pakken, mits zij daar goed bij betrokken worden.

Demonstratie

De demonstratie die voor vrijdagmiddag gepland staat, wacht de bestuurder met gepaste spanning af. Er is volgens hem met de organisatoren gesproken en ook zij willen, ondanks de boosheid, wel in gesprek blijven.
Zo eindigde de avond met geanimeerde gesprekken onderling, waarbij de gemeente in het sfeervolle Mariënhof ook nog een drankje aanbod.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.