Tanja ter Brake is de nieuwe stadsdichter van Amersfoort

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Tanja ter Brake is donderdagavond in het Eemhuis verkozen tot de nieuwe Stadsdichter van Amersfoort. Na diverse voordrachten en een interview kreeg Tanja de meeste punten van het aanwezige publiek en de jury. Zo is er na vijf jaar weer een vrouw in deze functie, de derde in de Amersfoortse geschiedenis. Naast de titel krijgt de stadsdichter 5000 euro en een ceremoniële Stadsdichtersketen.
De jury roemde Ter Brake: "Ze heeft haar presentatie het meest op orde" en ook haar humor was een sterk punt van de winnaar. Meer dan 220 aanwezigen kozen naast de jury de nieuwe stadsdichter. Naast de winnaar deden vier anderen mee aan de finale om de titel Stadsdichter van Amersfoort .

Talent stimuleren

In haar motivatie om stadsdichter te worden stelde Ter Brake voor om meer creatieve schrijfcursussen te gaan geven en meer plekken voor open podia in de sta te willen creëren. Ze wil graag andere creatieven letterlijk op een podium zetten en nieuwe talenten stimuleren. In het dagelijks leven is Tanja ter Brake performer, dagvoorzitter en cabaretier. Vorig jaar bracht ze nog een verhalenbundel uit onder naam 'Nieuwe Maan'.
De actuele gedichten van de finalisten, speciaal geschreven voor de verkiezing, gingen veel over het kunstwerk van de ijsbeer die de stad maandag verliet. Ook persoonlijke relaties, maar ook interactie tussen mensen en natuurlijk andere kenmerken van de stad kwamen voorbij. In de ambities van de stadsdichters in spe kwam vaak naar voren dat zij talent willen stimuleren en de jeugd meer in contact willen brengen met woordenkunst.
De nieuwe stadsdichter volgt Twan Vet op die de functie tot vandaag invulde. Bij het bepalen van de einduitslag wogen de punten van de jury en publiek even zwaar. De jury lette bij haar oordeel op de inhoud van de gedichten, de motivatie om stadsdichter te worden en hoe deze functie in te vullen. Tot slot konden er ook voor presentatie punten gescoord worden.
De andere finalisten: Astrid Ritskes, Arielle Laseur, Karin Bennink en Sophia Jessurun.
De andere finalisten: Astrid Ritskes, Arielle Laseur, Karin Bennink en Sophia Jessurun. © Nieuwsplein33
De avond bestond uit het voordragen van de twee gedichten die de finalisten in stuurden aan de jury bij de voorselectie. Voormalig stadsdichter Jacques de Waart en Karin Horst interviewden de kandidaten. Tot slot droegen zij allemaal een nieuw gedicht over met een zelfgekozen onderwerp uit de actualiteit.
Het was de achtste verkiezing voor een nieuwe stadsdichter, een traditie die begon op 2007 op initiatief van Wichard Maassen. De stadsdichter wordt geacht maandelijks een gedicht over de stad en de actualiteit te leveren.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.