Utrechtse politiek wil de Pissende IJsbeer naar de Domstad halen

De pissende ijsbeer
De pissende ijsbeer © Nieuwsplein33
Amersfoort - Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad ziet de Pissende IJsbeer graag naar de Domstad komen. Dat meldt RTV Utrecht. het kunstwerk stond de afgelopen maanden bij museum Flehite in Amersfoort. Het was een tijdelijk project, deze week vertrok de beer naar het atelier van kunstenaar Florentijn Hofman in Arnhem.
In Utrecht was eerder een ander kunstwerk te zien, met dezelfde boodschap. Een plastic walvis die jarenlang in de singelgracht zwom om aandacht te vragen voor de vervuiling van de oceanen.
(Tekst loopt door na de afbeelding.)
Walvis bij Tivoli Vredenburg in 2019
Walvis bij Tivoli Vredenburg in 2019 © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Kunst als gespreksonderwerp

"Naast dat kunst er primair is voor de kunst zelf, kan het soms ook dienen als middel en gespreksonderwerp om zo de bewustwording voor grote maatschappelijke problemen te vergroten”, zegt het Utrechtse D66-Rraadslid Ralph Peters. "Utrecht profileert zich graag als een internationaal voortrekker op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Bent u (wethouder Eva Oosters, red.) met ons van mening dat het plaatsen van een kunstwerk zoals de Pissende IJsbeer bijdraagt aan deze identiteit en het versterken van onze positie als een innovatieve en klimaatbewuste stad?"
In een toelichting zegt Peters dat de ijsbeer ook in Utrecht tijdelijk in de gracht moet plassen, om daarna te verhuizen naar een andere stad. “Ik zou het mooi vinden als hij bij TivoliVredenburg komt te staan. Maar een andere opvallende plek is ook goed”, zegt Peters tegen RTV Utrecht. Later vandaag zal het college een antwoord geven op het verzoek van D66 en de andere partijen, tijdens het wekelijkse vragenuur.

Strijd om ijsbeer is losgebarsten

Overigens zijn er meer kapers op de kust. Volgens RTV Drenthe wil de provinciale PvdA daar dat de Pissende IJsbeer een tour door de hele provincie Drenthe gaat maken. De kunstenaar is een oud-inwoner van het Drentse dorpje Sleen. Uiteindelijk moet de beer, als het aan politici daar ligt, een vaste plek krijgen in dierentuin Wildlands in Emmen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.