Amersfoorts lyceum gaat in gesprek met leerlingen over gebruik n-woord in geschiedenisboek

Lyceum De Amersfoortse Berg
Lyceum De Amersfoortse Berg © Nieuwsplein33
Amersfoort - Lyceum De Amersfoortse Berg werkt met een geschiedenisboek waarin het n-woord op een discriminerende wijze gebruikt wordt. Rector Carlijn Harink zegt dat de sectie geschiedenis de tekst aangrijpt om 'het goede gesprek over dit thema met de leerlingen aan te gaan'. Vanaf volgend schooljaar wordt gewerkt met een nieuwe lesmethode.
Onlangs meldde zich bij Nieuwsplein33 een ouder die geschrokken reageerde op een onderdeel uit een geschiedenisboek. Het gaat over een hoofdstuk met als titel: 'Gevolgen van de Ontdekkingsreizen. Tijdvak 5 Tijd van Ontdekkers en Hervormers'. Op bladzijde 52 staat: 'Uiteindelijk besloten de Spanjaarden negers te kopen van de Portugezen en later van de Hollanders en de Engelsen. Deze negerslaven werden gehaald in Afrika en vervoerd naar de Spaanse plantages en mijnen.'
De gewraakte passage uit het geschiedenisboek.
De gewraakte passage uit het geschiedenisboek. © Nieuwsplein33
Volgens rector Carlijn Harink werkt de sectie geschiedenis dit jaar voor het laatst met deze methode die opvallend genoeg is ontwikkeld door een groep geschiedenisdocenten. Er is volgens haar een nieuwe versie van de methode uitgebracht waar de genoemde tekst niet meer op deze manier in staat. "Dit schooljaar bleek inderdaad dat deze oude versie nog in omloop is met deze teksten nog in de methode."

Nieuwe versie

"De sectie geschiedenis grijpt momenteel deze tekst aan om het goede gesprek over dit thema met de leerlingen aan te gaan", vervolgt Harink. De rector zegt verder blij te zijn dat in de nieuwe versie de teksten zijn aangepast. Desondanks wordt er vanaf volgend jaar sowieso met een nieuwe methode gewerkt.
De Amersfoortse Berg is een openbare school voor havo en vwo. Leerlingen en docenten zitten momenteel in een gebouw aan de Hooglandseweg-Noord. De Amersfoortse Berg moet over een jaar een nieuw schoolgebouw krijgen op de huidige locatie aan de Hugo de Grootlaan. Een groot deel van de school gaat daarvoor tegen de vlakte.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.