Omwonenden vrezen voor schade door bouw nieuw stadhuis

Voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe stadhuis.
Voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe stadhuis. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Een aantal omwonenden van het nieuwe stadhuis in Amersfoort maakt zich zorgen over schade aan hun woning door de bouw van het pand. Trillingen door heiwerkzaamheden zouden scheuren kunnen veroorzaken. Dat bleek volgens RTV Utrecht tijdens de eerste informatiebijeenkomst dinsdagavond. "In het verleden is dat hier vlakbij flink misgegaan."
Het gaat om tientallen bewoners van de wijk Het Meesterwerk, aangrenzend aan de nieuwe locatie. Ongeveer twintig van hen hebben ook bezwaar ingediend bij de gemeente. "We willen deze onzekerheid niet. Niet na vorige keer", zegt omwonende Tim Preger.

Oud zeer

In 2012 ging het mis tijdens heiwerkzaamheden bij de bouw van het Fourty5-High complex. Dat ligt vlakbij de locatie waar nu het nieuwe stadhuis gebouwd gaat worden. De trillingen zorgen voor scheuren in muren en plafonds. Veel van die meldingen kwamen relatief ver van de bouwput vandaan.
De bouw werd tijdelijk stilgelegd en na alle onrust is de aannemer uiteindelijk overgegaan op ‘schroeven’ in plaats van heien. Dura Vermeer, het bedrijf dat het nieuwe stadhuis gaat bouwen, gaat bij dit project weer heien. En dat zorgt voor onrust bij omwonenden.

Overlast beperken

"Bouwen betekent overlast." René Evers van Dura Vermeer valt maar meteen met de deur in huis. Hij verwijst naar de verkeersbewegingen, vele mensen die aan het werk zijn en het geluid dat bij de bouw komt kijken. "Dat gaan we logischerwijs zoveel mogelijk proberen te beperken."
De zorgen van omwonenden begrijpt hij. Het bedrijf is bekend met de overlast van ruim 10 jaar geleden. "Wij hebben met meerdere experts gekeken naar de geplande bouw. Wij verwachten door meerdere onderzoeken geen schade door de werkzaamheden."

Waarom geen alternatief?

De onrust in de zaal is met die woorden niet meteen verdwenen. Een man vraagt zich af hoe hij moet bewijzen dat eventuele schade aan de woning komt door het heien. “In 2012 verwachtten ze de schade ook niet", merkt Preger op. Hij woont in de wijk en heeft de schadegevallen uit 2012 nog vers in zijn geheugen. "Waarom dan nu kiezen om alsnog te heien, in plaats van boren?"
Dat is een financiële keuze, benadrukt Evers. Omdat het gaat om gemeenschapsgeld is gekozen voor een combinatie van heien en boren, legt de bedrijfsleider uit. “Daarbij zijn uiteraard de risico’s onderzocht.” Alles boren in plaats van heien zou tonnen duurder uitvallen. Een aantal aanwezigen vindt dat op de begroting van het nieuwe stadhuis verwaarloosbaar. "Het zou een hoop stress wegnemen bij bewoners", vindt één van hen.
Evers benadrukt dat er gemonitord gaat worden. Zo komen er op meerdere plekken apparatuur die geluidsoverlast en trillingen gaat meten. Ook verzoekt hij de aanwezigen om te melden als ze overlast ervaren. Mocht er toch sprake zijn van overtredingen van de normen? "Dan grijpen we direct in."

Zorgen om verkeersveiligheid

Niet alle inwoners maken zich zorgen over eventuele schade. "Ik heb het idee dat er goed is nagedacht over de risico’s", zegt één van de aanwezigen. Hij maakt zich meer zorgen over de verkeersveiligheid tijdens de bouw.
De bouwput ligt aan de drukke rotonde De Nieuwe Poort. "Daar is het altijd druk en met al die bouwvakkers wordt het alleen maar drukker", vreest één van de aanwezigen. Daarnaast zijn er werkzaamheden aan de rotonde gepland. Al het bouwverkeer maakt het volgens hem ook minder overzichtelijk. "Ik vrees een beetje voor de vele fietsers."
De werkzaamheden starten aanstaande maandag. Dan wordt een damwand geplaatst. Begin maart wordt gestart met het heien van de eerste palen. In totaal gaan er vierhonderd palen de grond in. Het nieuwe stadhuis wordt in 2026 opgeleverd.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.