Theaterspektakel Het Pauperparadijs deze zomer in AFAS Theater Leusden

© C. Reyer Boxem
Leusden - Het theater spektakel Het Pauperparadijs kiest er deze zomer voor om niet in Veenhuizen op te treden, maar in het AFAS Theater in Leusden. Het stuk over was vorig jaar nog in de openlucht te zien in het Drentse Veenhuizen. Het vertelt het verhaal van het experiment in de 19e eeuw waarbij tienduizenden weeskinderen en paupers (armen) naar Drenthe gestuurd werden om daar een heropvoeding te krijgen. Volgens producent Wolter Lommerde is het risico om op te treden in Veenhuizen te groot: "Het werd steeds kostbaarder in de open lucht, in het theater heb je altijd dezelfde omstandigheden", zo meldt RTV Utrecht.
De keuze voor Leusden was voor Lommerde een makkelijke. Hij heeft daar al goede ervaringen. Een andere voorstelling van regisseur Tom de Ket (Veertien, over het leven van Johan Cruijff) wordt daar al gespeeld. "Het is een fijn theater, in het midden van het land. Dat maakt de keuze gemakkelijker. We kunnen er ook veel doen met licht en geluid. Dat wordt fantastisch."

Gevangenismuseum

Het theaterspektakel was in 2016, 2017 en 2023 te zien op het binnenterrein van het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Eerder was het toneelstuk ook al te zien in Theater Carré in Amsterdam. Maar Lommerde kiest er nu voor om naar het AFAS Theater in Leusden te gaan. Ook al was de vergunning van de gemeente Noordenveld, waar Veenhuizen onder valt, al gegeven.
Het toneelstuk in de buitenlucht brengt grote risico's met zich mee. "Het is in de zomer te heet om 's middags op te treden. Daarnaast konden afgelopen zomer vanwege een storm twee voorstellingen niet doorgaan", legt Lommerde uit. "Bovendien kost het opstarten in het Gevangenismuseum een half miljoen euro. Als je nu kijkt, is het een leeg grasveld. Dat moet omgebouwd worden tot pop-up-theater. Dat zal ergens van betaald moeten worden."

Geluidsoverlast

Rondom de voorstellingen was veel te doen, omdat enkele omwonenden regelmatig klaagden over geluidsoverlast. Vorig jaar werden bezwaren van omwonenden verworpen, waardoor Het Pauperparadijs door kon gaan. "Niet iedereen staat te juichen als wij wat aankondigden in Veenhuizen", vertelt Lommerde. Dat heeft meegespeeld in de keuze om naar Leusden te vertrekken.
Van vrijdag 19 juli tot en met zaterdag 17 augustus zijn er in Leusden 27 voorstellingen geprogrammeerd. De cast is grotendeels dezelfde als afgelopen zomer.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.