Gluren bij de Buren: honderden gratis optredens in meer dan honderd huiskamers

© Nieuwsplein33
Amersfoort - ,,Wij zeggen altijd: ga vooral gluren in je eigen wijk. Een groot doel van Gluren bij de Buren is dat je je buren leert kennen”, vertelt Imke Goedhart, namens Stichting de Bühne, die Gluren bij de Buren op zondag 4 februari organiseert. Het programma is volgens haar afwisselend en zeer rijk gevuld.
door Maranke Pater
Gluren bij de Buren staat bekend als amateurkunstfestival. Toch doen er soms ook bekendere Amersfoorters als artiest mee. Cabaretier Thjum Arts was één van die artiesten. Artiesten en huiskamers konden zich inschrijven tot 10 december 2023. Er is een koppeling gemaakt tussen de locaties en de acts en dat heeft een programma van 110 adressen opgeleverd die mee doen. Goedhart: ,,Dit zijn er zes meer dan vorig jaar. Het overgrote deel van de artiesten doet vaker mee en dat vinden we ook hartstikke leuk. Er zijn ook nieuwe locaties bijgekomen en nieuwe acts. Wat je ook veel ziet is dat een artiest die een vorige editie aan een locatie was gekoppeld hier opnieuw weer optreedt. Ze hebben dus een klik met de locatie en komen weer terug, dat is een mooie winst.”

Kennis

Gluren bij de Buren wil alle soorten podiumkunsten een podium bieden. Over het algemeen zijn het veel muzikanten, maar de huiskamers zijn ook een podia voor theater en dans. ,,Sinds twee jaar hebben we ook acts onder de naam ‘kennis’, waarin artiesten welkom zijn om te vertellen over hun hobby. Iedereen kan meedoen, zolang ze maar een half uur een boeiend verhaal kunnen vertellen. We hebben gemerkt dat hier nog niet veel aanmeldingen voor zijn, dus ‘kennis’ staat nog enigszins in de kinderschoenen. In een andere gemeente is er bijvoorbeeld iemand die een lezing houdt over Vincent van Gogh.”

Tips van de organisatie

Tips van de organisatie zelf per wijk? In de bibliotheek/ICOON Theater in Hooglanderveen vinden twee evenementen naast elkaar plaats: Quator Antran treedt drie keer op in de bibliotheek als onderdeel van Gluren bij de Buren, terwijl er vijf verschillende optredens zijn in het theater via Inloopconcerten. Families kunnen terecht bij Kinderboekpresentatie Tijgera in Schothorst, ‘Vogelkip, dat mag toch niet’ in Schuilenburg, Kindertheater met Plien in Vathorst of Poppentheater Jodokus in Hoogland. In de Sint-Martinuskerk in Hoogland treedt Alma Latina op. ,,Op deze locatie wordt aandacht besteed aan Suriname en geld ingezameld voor Stichting Jan Veldema.” Bij Buddy to Buddy in De Berg kunnen bezoekers een dabke dansworkshop volgen en treedt coverband Vocal Miles op en bij Speeltuinvereniging Soesterkwartier komen CODA en A.V.A samen voor drie bijzondere optredens.
Alle optredens duren 30 minuten en vinden plaats tussen 12:00 en 17:00 uur. Zie voor de site van Gluren bij de Buren voor alle locaties in Amersfoort.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.