Dorpsraad wil maatregelen tegen sluipverkeer in Achterveld en Stoutenburg: 'Onveilige situaties'

© RTV Utrecht
Leusden - De dorpsraad van Achterveld en Stoutenburg trekt in een brief aan de bel bij de gemeente Leusden over toegenomen sluipverkeer. Tijdens files op de A1, tussen afrit Terschuur naar Hoevelaken, merkt de dorpsraad dat steeds meer automobilisten binnendoor rijden.
De toename van het sluipverkeer wordt ervaren in Achterveld, Stoutenburg en de wijken rond Asschatterweg en Horsterweg. Het leidt er volgens de dorpsraad toe dat er wachtrijen van soms wel twee kilometer voor de verkeerslichten ontstaan. "Hierdoor zoekt het verkeer alternatieven in de wijken waardoor extra drukte op deze wegen ontstaat en daarbij ook ongewenste en onveilige situaties ontstaan."
De dorpsraad zegt het probleem al meerdere keren aangekaart te hebben bij Rijkswaterstaat, maar die verwijst door naar Leusden omdat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van sluipverkeer. Naast het sluipverkeer ontstaan er wat de dorpelingen betreft ook steeds meer onveilige situaties door hogere snelheden en het inhalen van vrachtwagens op smalle wegen.

Hessenweg

Om tot concrete voorstellen te komen stelt de dorpsraad een werkgroep voor die actief meedenkt. Daarin moeten zowel de gemeente als de inwoners vertegenwoordig worden. Dat is in het verleden ook gebeurd rondom de herinrichting van de Hessenweg.
Een dorpsraad is in veel gemeenten in het land een schakel tussen de bewoners en de gemeente, een aanspreekpunt voor zowel de burger als de gemeente. Het bestaat uit vrijwilligers en is één van de manieren om de bewoners te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van het beleid .
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.