Mountainbikeroute van Amersfoort naar Soest geopend: 'Voorheen moest ik eerst met de auto naar Lage Vuursche'

Amersfoort - Mountainbikers kunnen nu van Amersfoort naar Soest en Lage Vuursche fietsen. Dat meldt RTV Utrecht. Zaterdag is een nieuwe mountainbikeroute officieel geopend. Mountainbikeliefhebbers, wethouder Aukje Treep van de gemeente Soest en de Amersfoortse wethouder Rutger Dijksterhuis hebben de route meteen ook zelf uitgeprobeerd.
De wens voor een verbindingsroute was er jaren geleden al. Toch duurde het zo'n zeven jaar voor hij er ook echt kwam. De route van 23 kilometer gaat over grondgebied van de gemeente Soest, Utrechts Landschap en verzekeraar ASR. "Het was echt puzzelen", zegt wethouder Treep, "want hoe krijg je nou een route die de stiltegebieden met rust laat en niet allerlei wandelpaden en ruiterpaden doorkruist? En het is ook een heel vergunningentraject geweest."
Bij de opening waren ook fanatieke mountainbikers aanwezig. Zij zijn blij dat er nu een verbinding is gemaakt tussen Amersfoort en Soest: "Ik vind het fantastisch, want ik woon in Amersfoort", zegt een van hen. "Voorheen moest ik eerst met de auto naar Lage Vuursche. En nu kan ik gewoon thuis opstappen en helemaal hierheen fietsen."
© RTV Utrecht

Vignet

De nieuwe route is aangelegd door de stichting MTB Utrechtse Heuvelrug, onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vrijwilligers van de stichting onderhouden het pad. En dat is iets waar ook wethouder Aukje Treep blij mee is: "Dat scheelt voor ons een hoop werk. De Soester grond is eigendom van de gemeente. Dus elke extra hand die wij kunnen krijgen, gebruiken we graag.
Wethouders Treep en Dijksterhuis zijn niet bekend met mountainbiken maar rijden toch een deel van de route: "Het is leuk om te doen."
Wethouders Treep en Dijksterhuis zijn niet bekend met mountainbiken maar rijden toch een deel van de route: "Het is leuk om te doen." © RTV Utrecht
Om als mountainbiker gebruik te maken van het parcours moet je in het bezit zijn van een vignet van 7,50 euro. Daarmee wordt het onderhoud betaald.
Marten Hoffmann van de Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug: "Dat doen we met vrijwilligers en soms huren we iemand met een graafmachine, om bijvoorbeeld een deel van de route te verbeteren of te veranderen. Daarnaast zorgen we dat de waterafvoer goed is en we verwijderen in het najaar het blad van de route, anders krijg je één grote prutzooi."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.