Leusdense stichting vraagt aandacht bij informateur Plasterk voor wantoestanden op begraafplaatsen

© RTV Utrecht
Leusden - De Leusdense stichting ‘Alert en Zorgzaam’ heeft in een brief aan informateur Plasterk aandacht gevraagd voor respectvolle omgang met menselijke resten, na ruiming van graven. Dat schrijft de Leusder Krant. De organisatie stelt al sinds 2002 wantoestanden op Nederlandse begraafplaatsen aan de kaak als gevolg van het ruimen van graven.
De stichting wil een wettelijk verbod op het gebruik van zogeheten knekelputten. Dat zijn grote verzamelgraven waarin stoffelijke resten uit geruimde graven worden bijgezet. ‘Alert en Zorgzaam’ wil ook een verbod op het gebruik van trommelzeefmachines die bij grootschalige ruimingen worden ingezet om menselijke overblijfselen te verzamelen.
Dat er nu een brief richting de informateur is gegaan is niet bijzonder. De stichting voerde de afgelopen twintig jaar veelvuldig overleg, zowel met het ministerie van Binnenlandse Zaken, als met de branche.

'Stinkende knekelput'

De stichting betoogt dat de wettelijke grafrusttermijn van tien jaar na afloop van die periode ‘nimmer een rechtvaardiging kan zijn toe te staan of te gedogen dat menselijke overblijfselen uit geruimde graven als vuilnis of nog erger worden behandeld’.
"Weinig burgers zullen er -bij een keuzemogelijkheid- zelf voor kiezen om uiteindelijk in een stinkende knekelput als afval te worden gedumpt en aldaar eeuwigdurende rust te mogen ondergaan, ook nog eens op zo’n voor het publiek ontoegankelijke, weggewerkte plek’’, aldus de stichting.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.