Tien overlastgevende Amersfoorters komen in Skaeve Huse tussen Vathorst en Nijkerk

© Uit video Skaeve Huse Keerpunt Zuid Kwintes
Amersfoort - De Skaeve Huse gaan er komen. Tien Amersfoorters die in een gewone woonwijk voor overlast zorgen, krijgen een soort ‘tiny house’ in het groen tussen Vathorst en Nijkerk. Dat meldt De Stad Amersfoort. Dinsdag werd erover gesproken tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad waar de emoties soms hoog opliepen.
Tijdens de vergadering deden diverse raadsfracties voorstellen om de rust en veiligheid van omwonenden zoveel mogelijk te waarborgen. De buurtbewoners hadden luid en duidelijk van zich laten horen, met soms een brok in de keel. De zorgverlenende instanties selecteerden tien Amersfoorters die in een Skaeve Huse een vreedzaam bestaan zouden kunnen leiden, zij het op enige afstand van de reguliere woonwijken en onder toezicht. Het concept bestaat al elders en leidt in het overgrote deel van de gevallen tot een goed resultaat.

Skaeve Huse

Het idee van de Skaeve Huse – ‘rare huisjes’ – is komen overwaaien uit Denemarken. Op meerdere plekken in Nederland, waaronder Utrecht, wonen mensen in een Skaeve Huse. Het is een bijzondere woonvorm waar mensen begeleid wonen in een rustige omgeving op enige afstand van een woonwijk. Begeleiding en zorg is voor bewoners verplicht. Het doel van de woonvorm is om de kwaliteit van leven voor bewoners te verbeteren en om de rust in de samenleving terug te brengen. Omwonenden moeten zo prettig kunnen blijven wonen.

De VVD bracht in de herinnering dat de inspraak van omwonenden in het verleden niet bevredigend was verlopen. Het college had daarop de plannen van tafel geveegd, en was in gesprek gegaan. Volgens wethouder Astrid Janssen was hiermee de verstoorde relatie hersteld.
Het gaat om acht huisjes voor maximaal tien bewoners, vlakbij de hoek van de Palestinaweg Oost en de A28. Het terrein waarop de huisjes komen, wordt omheind en voorzien van beveiligingscamera’s. Er komt een telefoonnummer dat permanent bereikbaar is bij overlast. Bewoners en omwonenden kunnen zich hier melden.v
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.