Cultuurpodium FORT33 kampt met jarenlang achterstallig onderhoud en is komende dagen dicht

© Nieuwsplein33
Leusden - Cultuurpodium FORT33 aan de Bavoortseweg in Leusden is komende week gesloten. Afgelopen weekend moesten alle activiteiten worden afgelast. De cv-ketels doen het niet meer en de temperatuur daalde daardoor tot een onbehaaglijk niveau. Omdat het onbekend is wanneer de verwarming het weer doet is het onzeker of de zeven geplande activiteiten en concerten in de komende dagen doorgang kunnen vinden.
Het onderhoudsbedrijf, dat werkt in opdracht van eigenaar gemeente Leusden, kampt met een personeelstekort. Het kan niet zeggen wanneer er überhaupt een monteur het probleem kan gaan bekijken. Gezelligheid033 heeft haar activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking afgelast. Ook is er elke week een middag een inloop voor jongeren uit de buurt en ook zorg- en welzijnsorganisatie Lariks gebruikt het gebouw. Het pand stamt uit 1993 en opende toen als jongerencentrum onder de naam De IJsbreker.

Lekkages

De kapotte cv-ketels zijn een tegenvaller in een lange rij van problemen met het pand van FORT33. Algemeen directeur Dennis van Amstel somt de problemen moeiteloos op: “Het dak is al minstens vijf jaar geleden afgekeurd en moet vervangen worden. Er zijn regelmatig lekkages. Laatst kwam er water uit een stopcontact, dat is afgekoppeld en dichtgemaakt, maar dat water loopt nu de spouwmuur in. Ons luchtbehandelingskanaal in de Grote Zaal hangt aan dat dak en is ook al anderhalf jaar over de levensduur heen”.
De Grote Zaal van FORT33 met in het midden aan het plafond het afgekeurde luchtbehandelingskanaal.
De Grote Zaal van FORT33 met in het midden aan het plafond het afgekeurde luchtbehandelingskanaal. © Nieuwsplein33
Het luchtbehandelingssysteem zorgt voor verse lucht van buiten en verwarming in het pand. Op dit moment is het dringende advies van experts om het apparaat niet meer uit te zetten en continu te laten draaien. “Het is zo oud dat het amper nog rendement heeft. We moeten de thermostaat op 33 graden zetten en dan wordt het net twintig graden in de zaal. Bij dit rendement is het onduidelijk hoe snel de zaal weer op temperatuur is als de verwarming weer werkt”, legt Van Amstel uit.
Het systeem draait nu de hele dag, ook als er niemand is. Daardoor schieten de energiekosten voor FORT33 omhoog. De organisatie die naast een paar betaalde medewerkers op vrijwilligers draait, moet zelf de energierekening betalen. “Maar we gaan een financieel verzoek doen bij de gemeente Leusden neerleggen dit jaar, omdat deze kosten naar verwachting buitenproportioneel zullen zijn hierdoor”.

Gemiste inkomsten

Het podium heeft al twee activiteiten en een concert af moeten zeggen afgelopen weekend. Het is onzeker of dit weekend de twee geplande optredens doorgaan. Ook zijn er drie externe partijen afgezegd die de locatie hadden gehuurd voor eigen gebruik. “Hierdoor missen wij inkomsten die wij als cultuurpodium hard nodig hebben en lopen wij imagoschade op. Onze medewerkers zijn nu druk met huurders afzeggen, concerten verplaatsen en onze dierbare bezoekers teleurstellen. Daarnaast werken we nu noodgedwongen thuis, omdat het ook ijskoud is in ons kantoor”.
De onzekerheid speelt de leiding en het bestuur parten. Recentelijk is de gang opgeknapt, maar daarbij bleek dat er onder het plafond veel zaken eerder al provisorisch aangepast of gerepareerd. “Je zwerft van reparatie naar reparatie en veel is aan vervanging toe. Maar die wetenschap leidt tot op heden vanuit de gemeente nog niet eens tot een conceptplan voor de toekomst. Laat staan tot offertes voor het duurzaam oplossen van de problemen. Dat is een gemis en we hopen vurig op support vanuit gemeente”, besluit de directeur.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.