Veel meer schade en inzet van de brandweer tijdens afgelopen jaarwisseling

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Amersfoort - De brandweer is tijdens de jaarwisseling vaker in actie gekomen in vergelijking met het jaar ervoor. Dat geldt ook voor het totale schadebedrag als gevolg van vernielingen en brandstichting. Dat meldt de gemeente in een terugblik op hoe oud en nieuw verlopen is. Opvallend genoeg steeg ook het aantal meldingen over vuurwerkoverlast terwijl er in de stad een afsteekverbod van kracht was.
De brandweer is tijdens oud en nieuw 46 keer ingezet. Dat was vorig jaar 32 keer. Overigens werd het aantal meldingen deze keer gemeten vanaf zes uur 's morgens op Oudjaarsdag tot acht uur 's morgens op Nieuwjaarsdag. Het jaar ervoor begon die meting later, namelijk vanaf vijf uur 's middags. De gemeente meldt dat de brandweer het werk veilig uit kon voeren. De politie heeft twaalf aanhoudingen verricht. "Op enkele plekken is vuurwerk gegooid naar medewerkers van politie en handhavers. Het beeld is dat het gaat om specifieke, kleine groepen van vooral jongens in wijken. Dit speelt vooral na 22.00 uur. Dit gedrag gaat alle grenzen over en is onacceptabel", aldus burgemeester Bolsius in de terugblik.

Ondanks verbod veel vuurwerk

Ondanks het verbod is er veel vuurwerk afgestoken. Hoewel dit niet onderzocht is, is het beeld bij de gemeente dat er minder vuurwerkafval op straat achter is gebleven. "Mogelijk ook doordat bepaalde categorieën vuurwerk zoals vuurpijlen verboden zijn en vuurwerkdozen makkelijker op te ruimen zijn." In december kwamen in totaal 476 meldingen binnen van vuurwerkoverlast, dat waren in december 2022 nog 188 meldingen. Er is dus veel vaker een melding gedaan. De gemeente nuanceert daarin als volgt: "Verwachtingen rondom het afsteekverbod kan een mogelijke oorzaak zijn. De meldingen zijn gebruikt om daar waar mogelijk handhaving gericht in te kunnen zetten."
De gemeente inventariseerde ook de schade aan gemeentelijk eigendom en meubilair in de buitenruimte. De meeste schade zit in (met zwaar/illegaal vuurwerk) opgeblazen afvalbakken verdeeld over de stad. Verder is er schade aan enkele speeltoestellen, kunstgras en abri’s. Veel grotere schade van ongeveer 6.000 euro ontstond bij een jongerenontmoetingsplek in Vathorst. Onduidelijk is wat er precies vernield werd.

Maatschappelijke schade

Het totaalbedrag aan schade tijdens de jaarwisseling 2023/2024 is 55.000 euro. Dit bedrag kan zelfs nog oplopen omdat schade soms later ontdekt wordt. Het bedrag is hoger dan het jaar ervoor, want toen was de schade 39.900 euro. "Waar mogelijk verhalen wij schade op daders. De maatschappelijke schade is groter: ook ondernemers en particulieren leden schaden. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele bushokjes vernield."
Burgemeester Bolsius gaf eerder aan voorstander te zijn van een landelijk vuurwerkverbod. "Wat er nu aan mankracht nodig is om oud en nieuw beheersbaar te houden is echt buiten proportie."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.