Marion kan door het verkeerslawaai in de zomer eigenlijk niet op haar balkon zitten

© RTV Utrecht
Amersfoort - "Hier kunnen we in de zomer eigenlijk niet zitten." Moedeloos kijkt Marion naar haar balkon. Te hard rijdende motoren, automobilisten die hard optrekken bij het stoplicht of jongeren in getunede auto’s. Een aantal "asociale" verkeersdeelnemers lijkt er volgens Marion een sport van te maken om zoveel mogelijk lawaai te maken. Als de dagen langer worden en het weer beter wordt, neemt de overlast toe.
Drie jaar geleden kochten Marion en haar man Hans hun appartement op de hoek van de Ringweg en de Hogeweg. Ze waren meteen enthousiast over de ligging en het uitzicht, maar in de zomer blijkt de locatie minder geschikt. "Sommige weggebruikers gebruiken de wegen als een racebaan."
De gemeente kent de problemen, maar geeft aan weinig mogelijkheden te hebben om het aan te pakken. Marion snapt dat niet. "Het gaat toch om de gezondheid van inwoners?"

Woongeluk onder druk

Aan de keukentafel is het geluid van het langsrijdende verkeer nauwelijks te horen. "Het normale geluid blijft wel buiten", zegt Hans. Daar hebben ze, ook als ze buiten op het balkon zitten, geen last van. Het echtpaar beschrijft het als een constant soort geruis. “Het is omgevingslawaai. Dat hoort erbij als je aan de Ringweg gaat wonen.”
De overlast van onder andere motoren had het echtpaar niet verwacht. "Dat vinden we ook geen normaal verkeerslawaai. Dat is gewoon asociaal gedrag." Het zorgt voor frustraties. “Je woongenot staat onder druk”, zegt Marion.
Amersfoorters zijn verkeerslawaai zat: 'In de zomer kan ik mijn balkon niet op'
Marion en haar man zijn niet de enigen die overlast ervaren. Ze weet van een aantal buren in het appartementencomplex dat ze zijn verhuisd vanwege de overlast. Daarnaast klagen honderden inwoners al maandenlang over het lawaai. Bij het burgerinitiatief Stop Verkeerslawaai Amersfoort kwamen afgelopen zomer ruim zeshonderd klachten binnen.
Die klachten komen niet alleen vanaf de Hogeweg, maar vanaf meerdere plekken in de stad. “Een aantal wegen nodigen blijkbaar uit om je asociaal te gedragen”, denkt Marion. Ook vanaf de Bunschoterstraat en de ringweg ten zuiden van het centrum komen veel klachten binnen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De plekken waar de meeste meldingen van geluidsoverlast worden gedaan.
De plekken waar de meeste meldingen van geluidsoverlast worden gedaan. © RTV Utrecht

Lastig aan te pakken

De gemeente laat weten tegen beperkingen aan te lopen als het gaat om de aanpak van de overlast. Zo zijn er te weinig boa's en agenten om structureel beleid te kunnen maken. Ook beschikt de gemeente nog niet over de nodige apparatuur. "Anders dan in de grote steden, beschikken de boa's in Amersfoort niet over motorrijders en voertuigen die geschikt zijn om overtreders tot stoppen te dwingen", valt te lezen in een notitie van de gemeente.
Daarnaast is het volgens burgemeester Lucas Bolsius ook niet alleen aan de gemeente. Het is ook een kwestie van de medemens aanspreken, zegt hij tijdens een commissievergadering over het onderwerp.
De gemeenteraad is kritisch en verwacht een plan van aanpak. Burgers zijn volgens meerdere raadsleden afhankelijk van de oplossing van de gemeente. Daar is Marion het mee eens. "Wat kan ik hier zelf tegen doen? Ik ken de mensen die dit veroorzaken niet." Ze hoopt dan ook dat de gemeente niet alleen de klachten aanhoort, maar ook écht stappen onderneemt. "Het zou fijn zijn als dit serieus wordt genomen”, zegt Marion. “Het gaat hier om woongenot en gezondheid."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.