'Op zeventig procent van de Amersfoortse straten is dertig kilometer al de maximale snelheid'

© RTV Utrecht
Amersfoort - De gemeenteraad heeft er weinig moeite mee om de maximumsnelheid in een aantal straten te verlagen naar dertig kilometer. Dat meldt De Stad Amersfoort. Volgens verkeerswethouder Tyas Bijlholt verandert er in de praktijk ook weinig. "Op zeventig procent van de Amersfoortse straten is dertig kilometer al de maximale snelheid."
Dat wordt in de nieuwe plannen tachtig procent. Wel worden volgens de wethouder de 70- en 80-kilometerwegen afgeschaft. Dit strookt met een hele serie aangenomen moties in de afgelopen jaren. VVD en Amersfoort Voor Vrijheid vinden dat de snelheidsverlaging geleidelijk moet worden ingevoerd, zodat de automobilist er aan kan wennen. De meeste partijen zijn echter voorstander van een vlotte invoering. Uit een Amsterdams onderzoek zou zijn gebleken dat mensen snel wennen aan een verlaging tot dertig kilometer, ook zonder massale handhaving.
Een punt van discussie bleef of het openbaar vervoer ook langzamer moet gaan rijden. Bijlholt liet weten dat het ov-bedrijf Syntus de bestaande snelheden wil aanhouden. Maar hoe veilig is dat, als de rest dertig kilometer rijdt? De wethouder is er nog niet uit. De Partij voor de Dieren kwam met een onderzoek van de reizigersorganisatie Rover; daaruit blijkt dat gebruikers van het openbaar vervoer de frequentie belangrijker vinden dan snelheid.
Eerst wordt de bebording aangepast en daarna pas de wegen. Wanneer de maatregelen ingaan is nog niet duidelijk.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.