Groepsapp moet huisdieren van bewoners in Achterveld en Leusden beschermen tegen de wolf

© Sjaak Hoogendoorn
Leusden - Bewoners van het buitengebied van Leusden hebben vorige week een app-groep aangemaakt waarin meldingen van wolven kunnen worden gedaan. Dat meldt de Leusder Krant. De bedoeling is dat mensen elkaar op die manier waarschuwen en maatregelen kunnen nemen om huisdieren en vee in veiligheid kunnen brengen.
Tot aan december vorig jaar leek de wolf zich nog niet veelvuldig op Leusdens grondgebied te begeven, maar de laatste weken neemt met name het aantal meldingen toe. Bewoners van het buitengebied, wandelaars, veehouders en ook beheerders van verschillende natuurgebieden in en om Leusden zien de wolf de laatste tijd vaker dan voorheen. Waarom de wolf vaker gezien wordt in Leusden, is niet duidelijk.
Afgelopen maandag werd een wolf gezien op de Hamerveldseweg in Leusbroek. Het dier stak de weg over liep in oostelijke richting. Vorige week werd aan de kant van Scherpenzeel en De Glind meerdere keren een wolf gezien en werden in totaal enkele tientallen schapen gedood of raakten gewond. Een paar weken geleden stelde een inspecteur vast dat schapen in Stoutenburg waren gedood door het roofdier. Op de dag van de aanval werd een wolf gefilmd op de Stoutenburgerlaan en later in weilanden tussen Achterveld en Leusden nabij de Modderbeek.
De wolf heeft zich verspreid vanuit het zuiden en oosten van Nederland naar de Veluwe en andere streken. Welke wolven van welke roedels de laatste tijd vaker in Leusden worden gezien kan nog niet worden aangegeven.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.