Afrastering bij Doornseweg moet nieuwe aanrijdingen met dieren voorkomen

© Google Street View
Leusden - De provincie is van plan om afrastering aan te brengen aan weerskanten van de Doornseweg om aanrijdingen met overstekend wild aan te pakken. Dat antwoordt het college volgens de Leusder Krant op vragen van Lokaal Belangrijk naar aanleiding van incidenten in Leusden waarbij wolven betrokken waren.
Half december werd een wolf doodgereden op de Doornseweg. Rentmeester Wilbert Nijlant van landgoed Den Treek-Henschoten wees in de Leusder Krant met de beschuldigende vinger naar de provincie. Het ontbreken van adequate afrastering ter plaatse zou volgens hem de reden zijn dat niet alleen de wolf, maar ook talloze andere dieren het slachtoffer werden van aanrijdingen.
De gemeente zegt niet op de hoogte geweest te zijn van aanrijdingen met wild op die plek. Wel weet het college nu dat de provincie van plan was om vorig jaar reewildkerende rasters aan te brengen aan weerskanten van de weg (om precies te zijn tussen de hectometerpaaltjes 0,9 en 2,0). "Maar de uitvoer is door capaciteitsproblemen in 2023 helaas nog niet rondgekomen’’, aldus het college.
Het college zegt de vraag of de risico’s zijn toegenomen, nu de wolf vaker en op meerdere plaatsen in Leusden en Achterveld werd gezien, niet goed te kunnen beoordelen. "De gemeente beschikt niet over de hiervoor benodigde deskundigheid en is niet het bevoegd gezag voor het beheer van de wolf. De provincie is het bevoegd gezag en aan zet om hier actief over te communiceren.’’
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.