Ridder Lenny meert met zijn middeleeuwse kasteel - inclusief pony en martelkamer - aan in Amersfoortse haven

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Amersfoort - Een martelkamer om aan mensen te laten zien hoe het juist niét moet en zelfs een pony: ridder Lenny is met zijn Kasteel Vlotburg aangemeerd in Amersfoort. RTV Utrecht bericht erover. Inderdaad; aangemeerd, want dit middeleeuwse kasteel staat op een schip. "Mensen gaan te weinig naar kastelen toe, dus dan kom ik wel naar hen."
Het is een opvallend verschijnsel. Aan het water bij de Vanadiumweg in Amersfoort staat opeens een rood-roze kasteel. En dan ook nog eens op het water. "Gegroet, welkom op Kasteel Vlotburg", wordt geroepen door een ridder aan de andere kant van de loopbrug. In een geelwit-geblokte livrei, leren oude laarzen en een flamboyante hoed ontvangt een enthousiaste Lenny de Vries iedereen die zijn drijvende kasteel betreedt. Hij is trots: "Geld heb ik niet, maar spullen wel.
Dit drijvende kasteel meert aan in Amersfoortse haven
Ridder Lenny heeft - zoals hij zelf graag zegt - "twee rechterhanden". Ruim vijftig jaar geleden begon het Vlotburg-avontuur voor hem. "Het schip was helemaal leeg. Ik heb dit vanaf de grond opgebouwd." Het hebben van een eigen drijvend kasteel was altijd al een droom voor Lenny. Zijn fascinatie voor de middeleeuwen begon namelijk al vroeg, toen hij opgroeide als klein jongetje in Suriname. Inmiddels is hij bijna 74 jaar oud. En op de vraag of het ooit begint te vervelen, is hij duidelijk. "Nee, dit is nog steeds mijn droom. Dit is mijn wereldje. Dat ik dit op deze leeftijd nog kan doen, is geweldig."

Rondreizende tentoonstelling

Tot maandag ligt Kasteel Vlotburg dus eventjes in het Amersfoortse Industriekwartier. Wat de volgende bestemming zal zijn, weet Lenny nog niet. Het liefst gaat hij weer even terug naar zijn 'thuisbasis' Alkmaar. "Ik wacht nog op reactie van de gemeente." Lenny en zijn vriendin mogen namelijk niet zomaar overal aanmeren en openen voor publiek. Lenny: "Vroeger mochten we in Amersfoort ook veel langer verblijven."
Kasteel Vlotburg is naast kasteel namelijk ook nog parttime museum. Binnen de muren bevindt zich een tentoonstelling over het middeleeuwse leven. De spullen die daar liggen heeft Lenny verzameld van alle verschillende plekken waar Vlotburg heeft aangemeerd. Trots laat hij zijn nieuwste aanwinst uit de Amersfoortse kringloopwinkel zien: een oud houten wiel.

Martelkamer

In het museum is een boerenkamer, er hangen wapens en opgezette dieren aan de muur én er is een martelkamer. "Die martelinstrumenten heb ik ook allemaal zelf gemaakt", vertelt Lenny trots. In de martelkamer staat bijvoorbeeld een spijkerstoel of een pijnbank. Dat klinkt luguber, maar na een uitleg wordt het duidelijk waarom de kasteelheer ook dit stukje middeleeuwse geschiedenis graag tentoonstelt. "Ik wil ook laten zien hoe het juist niet moet. Deze martelwerktuigen laten zien hoeveel pijn de mens elkaar kan doen. En dit gebeurt vandaag de dag nog steeds, alleen met modernere technieken."
De leukste verrassing staat misschien wel op het bovendek van Kasteel Vlotburg. Fulltime pony en parttime schildknaap Hercules is daar de baas. Hij houdt niet van andere paarden, maar juist wel van menselijke aandacht. "Hij vindt het dus helemaal niet erg dat we heel Europa doorreizen."
Hercules heeft op het dek zijn eigen tent, want inmiddels levert hij al bijna zestien jaar trouwe dienst aan het kasteel van Lenny. Maar hoe beleeft hij eigenlijk het winterse weer dat nu door de provincie raast? "We zijn wel erger gewend. We hebben wel eens moeten evacueren. Een paar jaar geleden hadden we nog een halve meter sneeuw in Oostenrijk." Over het winterse weer van komende week maakt Lenny zich dus geen zorgen voor zijn pony, ook al moeten ze straks best een stukje varen. "Ik denk dat we in elk geval richting het IJsselmeer of Markermeer gaan. Maar het heeft ook juist wel wat dat ik niet waar we volgende week zullen zijn."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.