Kantoor Amersfoortse Courant sluit, redactie verhuist naar Utrecht

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Na 173 jaar komt er een einde aan een vaste locatie voor de redactie van de Amersfoortse Courant in Amersfoort. Eigenaar De Persgroep van het AD Amersfoortse Courant haalt per 1 maart de redactie naar Utrecht. Wel houden de redacteuren een flexibele werkplek in de stad.
Hoofdredacteur Regio van diverse regionale titels van het AD, Paul van den Bosch, bevestigt het nieuws: “We hebben de ruimte voor de redactie van de Amersfoortse Courant op de vloer in Utrecht. Met hetzelfde aantal fte’s en freelancers dat we nu hebben, gaan we over en houden voet aan de grond in Amersfoort. We gaan online nog meer doen en de titels worden niet samengevoegd. In deze tijd na corona is fysiek werken in een kantoor veranderd en gaan we meer flexwerken.”
Het nieuws stemt voormalig hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant Arjeh Kalmann treurig: “Ik vind het erg jammer dat dat kennelijk niet meer kan. De krant die hoort in de stad kantoor te hebben en zichtbaar te zijn in de stad. Maar ik ben blij dat de titel nog bestaat.”
Als toenmalig hoofdredacteur van het AD Amersfoortse Courant en Utrechts Nieuwsblad huurde Kalmann in 2008 het huidige kantoor aan de Grote Koppel 8 voor zijn redactie. “Het is een zichtbare plek, waar toen van alles gebeurde met de bouw van het Eemplein en het Eemhuis.”

Inhoudelijk goed

Hij heeft veel waardering voor de mensen die nu de redactie vormen. “Zij doen hun stinkende best met de middelen die ze hebben. Ze verslaan het nieuws inhoudelijk goed. Ik hoop dat dat zo blijft als ze meer in Utrecht zitten, je mist zo toch bronnen voor je nieuws. Maar tegenwoordig heb je ook online bronnen. En het is fijn dat Nieuwsplein33 er als nieuwe loot aan de nieuwsboom bij is gekomen. Ik ben blij dat er meerdere journalistieke geluiden in de stad zijn.”
De voorpagina van de eerste Amersfoortsche Courant uit 7 januari 1851.
De voorpagina van de eerste Amersfoortsche Courant uit 7 januari 1851. © Archief Eemland
De eerste Amersfoortse Courant is waarschijnlijk op 7 januari 1851 uitgegeven. De redactie van de Amersfoortse Courant zat na de Tweede Wereldoorlog aan de Snouckaertlaan, ook de drukkerij was daar gevestigd. Nadat de drukkerij sloot en de krant voortaan in Utrecht gedrukt ging worden, verhuisden alle medewerkers in 1988 naar het pand aan de Stadsring 2 op de hoek met de Molenstraat. “Dat hele pand was van ons. Daar werkten toen een paar honderd mensen. De redactie van veertig man met een eigen binnen- en buitenlandredactie, redactie cultuur, advertentieverkoop, marketing en abonneeservice.”
Jarenlang was de krant zichtbaar in de stad met activiteiten, lezingen, wedstrijden en onderwijsprojecten. “We waren onderdeel van de samenleving. Het is langzamerhand afgekalfd. Je kan het niemand verwijten, dit vond overal plaats. In Amersfoort is dit nu echt afgelopen”, stelt Kalmann

Sanering

In 2010 stopte Kalmann als hoofdredacteur. De krant werd toen overgenomen door De Persgroep uit België. Kalmann: “Er moesten weer regionale verslaggevers ontslagen worden en dat wilde ik niet meer voor mijn rekening nemen. Die overname van het AD met al haar regionale titels was een grote kaalslag onder de regionale journalistiek in het hele land.”
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.