Meer dan 5500 bezoekers op ijsbaan Rubensstraat deze week

© Amersfoortse IJsvereniging
Amersfoort - Op de ijsbaan van de Amersfoortse IJsvereniging schaatsten afgelopen drie dagen en avonden meer dan 5500 bezoekers. Voorzitter Joost van Dolderen kijkt tevreden terug op een onverwacht lange periode van schaatsen aan de Rubensstraat. “Woensdagmiddag zag het zwart van de mensen. Schaatsers uit de stad, provincie en Het Gooi wisten ons te vinden”.
De vereniging verwachtte afgelopen zondagavond al wel dat de voorspelling van lage temperaturen goed ijs op zou leveren. Toch was de baan al eerder bruikbaar dan verwacht. “We werden verrast dat er dinsdagochtend al een goede ijsvloer lag. Dat de baan toen al open kon, is te danken aan de inzet van onze vrijwilligers.”
Dat de NOS in de loop van dinsdag meldde dat er in Amersfoort geschaatst kon worden zorgde voor nog meer bezoekers. “Op de drukke woensdagmiddag liepen er vijftien vrijwilligers rond. Toen hadden we twee kassa’s open en liepen er medewerkers bij de ingang waar alleen met contant geld een kaartje gekocht kon worden”.

Nieuwe leden

Het aantal nieuwe leden van de ijsbaan steeg met tien procent naar ongeveer 1750. Leden van de ijsbaan krijgen korting op de toegangsprijs van een dagkaartje schaatsen. De aantallen zijn schattingen, de precieze hoeveelheid bezoekers en nieuwe leden moeten nog bepaald worden. De Amersfoortse IJsvereniging heeft zelf ook leden, maar dat betreft mensen die het hele jaar schaatsen en skeeleren als sport beoefenen.
Dinsdagavond werd het nog spannend of de baan open kon. “Er zat toen op de baan aan de kant van het Randenbroekerbos een slechte plek. We hebben toen een halve baan afgezet en op de rest kon je nog heen en weer kon schaatsen. Zo was er nog wel 250 meter baan bruikbaar, het was dit of niks. Dat zag er heel gek uit, een deel was heel druk en een ander deel was leeg”, vertelt Van Dolderen.

Wiskunde op het ijs

De dinsdag- en woensdagnacht waren ideaal voor preparatie van het ijs met een lage luchtvochtigheid en helder weer. In zo’n nacht kan de vereniging met een tractor en een watertank van 6000 liter in zes uur een ijslaag van 2,4 centimeter maken. “Met 4000 vierkante meter baan en een millimeter ijs per rondje van een kwartier voor het vullen en rondrijden is dat te doen”, rekent de voorzitter voor.
In december 2022 was het de laatste keer dat de ijsbaan open was. Toen kon er een hele dag geschaatst worden. Als de baan straks weer droog is, staat het iedereen daar vrij de rest van jaar te skeeleren of te rolschaatsen. Van Dolderen: "Mits ze zich aan de gedragsregels houden, zoals die staan op het bord bij de ingang van onze baan".
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.