Huizenprijzen in regio Eemland blijven stijgen, krapte houdt aan

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Amersfoort/Leusden - In de regio Eemland zijn het laatste kwartaal van 2023 iets minder woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal van het jaar ervoor. Wel steeg de gemiddelde transactieprijs met ruim dertien procent. Dat is fors meer dan de landelijke stijging van 5,3 procent. Makelaarsvereniging NVM zegt dat verkopers en kopers weer vertrouwen hebben.
In de regio Eemland werden fors meer 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen verkocht. Meer dan de helft gaat boven de vraagprijs weg. Dat er weer beweging in de markt zit, komt volgens NVM onder meer door de hypotheekrente die opnieuw daalt. Ook loonstijgingen maken dat mensen een woning durven te kopen.
Er is ook een nadeel: meer verkochte woningen betekent nog minder aanbod, dus meer concurrentie. Voor woningzoekenden blijft het lastig om ertussen te komen en overbieden is weer de normaalste zaak van de wereld.

Nieuwbouw in de lift

Positief is een herstel van de nieuwbouwmarkt. In die categorie werd 57 procent meer verkocht in Nederland ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aanbod blijft desondanks historisch laag.
Een oplossing voor de onevenwichtige markt ziet de NVM in méér nieuwbouw. "Een divers en passend aanbod nieuwbouwwoningen brengt de noodzakelijke doorstroming en verduurzaming op gang," denkt NVM-voorzitter Lana Gerssen. Eemland-voorzitter Robert van Oossanen is het daarmee eens: "Er is niet alleen behoefte aan starterswoningen, maar ook aan nieuwbouw voor doorstromers en senioren. Het aanbod groeit gelukkig wel, vooral in appartementen, maar het is nog verre van toereikend."

Tussen- en hoekwoningen schaars

De NVM zou graag een aantal hobbels voor kopers van nieuwbouw willen wegnemen. Zoals de hoge overbruggingskosten tijdens de bouw, die vaak wel twee jaar duurt. Er liggen een aantal ideeën om deze groep meer financiële ruimte te geven.
De krapte is ook in een gewilde regio zoals Eemland een groot probleem. Onder regio Eemland vallen onder andere Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg. Vooral tussenwoningen en hoekwoningen blijven hier schaars.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.