Nieuwe Stadsdichter Amersfoort is geen man

De vijf finalisten voor de titel Stadsdichter Amersfoort 2024.
De vijf finalisten voor de titel Stadsdichter Amersfoort 2024. © Nieuwsplein33
Amersfoort - De finalisten voor de verkiezing van Stadsdichter van Amersfoort zijn bekend. De jury koos voor vier vrouwen en een non-binair persoon uit maar liefst 23 inzendingen. De komende twee jaar onze Stadsdichter hoe dan ook geen man. De inzendingen waren geanonimiseerd voor de jury. Pas nadat de uitkomst duidelijk was, bleek er geen man tussen de finalisten te zitten.
De finalisten zijn Arielle Laseur, Karin Bennink, Tanja ter Brake, Sophia Jessurun en Astrid Ritskes. Tijdens de verkiezingsavond op donderdag 25 januari mag het aanwezige publiek in het Eemhuis stemmen op hun favoriete nieuwe stadsdichter uit deze vijf. De stemmen van het publiek wegen voor de helft mee met die van de jury.

Stadsdichtersband

De kandidaten dragen die donderdagavond hun ingezonden gedichten voor en lezen een nieuw gedicht over een actueel onderwerp voor. Daarnaast worden ze geïnterviewd door oud-Stadsdichter David van den Bosch en Karin Horst van Bibliotheek Eemland.
De muzikale omlijsting in het Eemhuis wordt gedaan door De Stadsdichtersband. Daarin spelen onder andere oud Stadsdichters Nynke Geertsma, Arjen van der Linden, Eva Vleeskruijer en Twan Vet mee.

Jury

De jury beoordeelt die avond de gedichten, hun presentatie en plannen voor het invullen van het Stadsdichterschap. De jury bestaat uit Wichard Maassen, Guido de Wijs, Tahsin Bülbül, Erno de Groot en Mijke Pelgrim. Afgelopen jaren waren Jacques de Waart en daarna Twan Vet Stadsdichter van Amersfoort.
De Stadsdichter is een ambassadeur van de stad. Hij of zij moet niet alleen een vaardige pen hebben, maar zich ook goed kunnen presenteren. De stadsdichter is zichtbaar en hoorbaar aanwezig in de stad, brengt op aansprekende en toegankelijke wijze de dichtkunst voor het voetlicht en levert minstens twaalf keer per jaar dichterlijk commentaar op de actualiteiten in de stad. De stadsdichter wordt voor twee jaar gekozen.

Toegang van de verkiezingsavond op 25 januari is gratis, wel graag aanmelden via: www.bibliotheekeemland.nl/stadsdichter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.