Terrassen sluiten toch niet om 22.00 uur, maar zorgen horecaondernemers niet weggenomen

© Pixabay
Amersfoort - Het plan om terrassen in grote delen van de stad om 22.00 uur te sluiten is van tafel. Op een drukbezochte bijeenkomst maakte de gemeente dit vandaag bekend. De rest van de eerder voorgestelde plannen voor vergunningen voor terrassen en sluitingstijden voor de horeca zijn nog onderwerp van gesprek.
De gemeente benadrukt dat de plannen een richting aangeven, maar niet dat ze direct nieuw beleid worden. Manolito Buth, woordvoerder van de gemeente: “Er is eigenlijk nooit een goed startpunt voor een plan. Er moet iets zijn om een gesprek over aan te knopen. Dit plan is misschien overgekomen alsof het vastligt. Maar het is nooit van de tekentafel geweest.”
Alleen de sluitingstijd is besproken vandaag. De rest van de onderwerpen kwam door de vele vragen vanuit de vele aanwezigen vanochtend niet meer aan bod. Niet alleen eigenaren, pandeigenaren en leveranciers zaten in de zaal. Ook cultuurorganisaties, bezoekers van de horeca en bewoners van de binnenstad waren uitgenodigd door de horeca.

Levendigheid

Horecaondernemer Tobias Bosman maakt zich zorgen en blijft met vragen zitten na de bijeenkomst: “Hoe ga je de jongerencultuur en levendigheid waarborgen in een stad als deze, als dit de insteek is? Als horeca hebben we voorgesteld om niet alleen de horeca en de mensen die overlast ervaren bij elkaar te brengen. Maar ook gebruikers, bewoners die geen overlast ervaren, de cultuursector en jongeren. Het gaat om meer in deze stad.”
Kunstenaar Ron Jagers verwoordde dat gevoel vandaag ook: ”Als je werkt in de kunst en cultuur moet je je kantoor ook op het terras houden. Om daar andere kunstenaars en creatievelingen te ontmoeten. De gemiddelde cultuurmaker is een nachtdier en dan moet je niet om 22 uur de terrassen sluiten. De kunstenaars en andere cultuurliefhebbers heb je nodig voor een bruisende stad.”

Oud beleid

Aanleiding van de plannen van wethouder Stegeman is een verouderd horeca- en terrasbeleid. Het huidige stamt uit 2013. Omdat de stad groeit zorgen meer inwoners zeer waarschijnlijk ook voor meer behoefte aan horeca. Dit moet in goede banen geleid worden. Buth: “Daarvoor zijn afspraken nodig die aansluiten op de situatie van nu en in de toekomst. Afspraken zijn nu soms onduidelijk, ontoereikend of zijn er helemaal niet.”
Onderwerpen uit het plan als nieuw beleid voor terrasmeubilair en rust-, ruis- en bruiszones zijn nog niet uitvoerig behandeld met betrokkenen. Een veel gehoorde opmerking is dat er juist meer bruisgebied nodig is. Er is grote vraag naar, ziet ook de horeca. Waarom dan deze juist kleiner maken?
De gemeente heeft bij deze en voorgaande bijeenkomsten al veel input gehad. Ze gaat nu kijken in welke samenstellingen met betrokkenen en belanghebbenden verder gepraat gaat worden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.