Opkoopbescherming in Amersfoort werkt, meer woningen naar starters

Een woondemonstratie op het Eemplein in februari 2022.
Een woondemonstratie op het Eemplein in februari 2022. © RTV Utrecht
Amersfoort - De gemeente Amersfoort stelt dat een verbod voor beleggers om huurhuizen te kopen het gewenste effect heeft. Door de opkoopbescherming kunnen meer mensen een woning vinden, blijkt uit een analyse door het Kadaster.
In de eerste helft van 2023 lag het aandeel transacties door investeerders op het laagste niveau sinds 2016. Deze afname is naar verwachting deels toe te schrijven aan de opkoopbescherming, die voor investeerders aanleiding gaf om af te zien van woningaankopen voor de verhuur.
De evaluatie geeft verder weer dat investeerders ook niet extra woningen in het hogere prijssegmenten zijn gaan aankopen. Het Kadaster concludeert verder dat door strikter toe te zien op het naleven van de regels en te handhaven waar nodig, de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen mogelijk nog verder verbeterd kan worden.

Hoger bedrag

Amersfoort was samen Utrecht was samen met een van de eerste gemeenten die de opkoopbescherming invoerden toen dat in 2022 wettelijk mogelijk werd voor gemeenten met woningtekorten. Voor huizen in de goedkope en middensegmenten werd de koper voortaan verplicht om daadwerkelijk in de woning te gaan wonen. In Amersfoort geldt dat momenteel voor alle huizen onder de 377.303 euro.
Het oorspronkelijke bedrag stond op 343.000 euro. Het CDA pleitte voor de invoering van de opkoopbescherming voor een nog hoger bedrag van 376.000 euro, omdat de bescherming anders weinig zou voorstellen. Dit amendement werd toen weggestemd. Inmiddels is het bedrag dus al verhoogd door de prijsontwikkeling op de huizenmarkt.
Omdat de regeling een positieve uitwerking heeft, gaat het college van burgemeester en wethouders ermee door.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.