Delegatie gemeente Leusden bezoekt voormalig concentratiekamp Neuengamme

© Foto Wikipedia, beeldbewerking Nieuwsplein33
Leusden - Een breed samengestelde Leusdense delegatie brengt begin mei een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Neugengamme in de buurt van het Duitse Hamburg. In het kamp verbleven ook Leusdense gevangenen die daarvoor in Kamp Amersfoort geïnterneerd waren. De reis is onder meer bedoeld om aan dat onderbelichte aspect van de lokale geschiedenis aandacht te besteden.
In Neuengamme werden in de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangenen, verzetsstrijders, maar ook etnische groeperingen als Joden, Roma en Sinti gevangen werden gehouden. Hoewel Neuengamme geen vernietigingskamp was met gaskamers, waren de leefomstandigheden dermate slecht dat tienduizenden gevangenen hun verblijf daar niet overleefden.
Uit Nederland werden gedurende de bezettingsjaren bijna 7.000 gevangenen naar Neuengamme gedeporteerd, het grootste concentratiekamp in Noordwest-Duitsland. Onder hen waren bijna 30 inwoners en verzetsmensen uit Leusden, Stoutenburg en Achterveld. Ook het beruchte transport van Puttenaren na de razzia van 1 oktober 1944 leidde naar Neuengamme.

Persoonlijke verhalen

Het bezoek de de daaruit voortvloeiende verhalen zal in een documentaire worden vastgelegd op initiatief van de stichting ‘Verhalen uit de vuurlinie’. De stichting werd onder andere door de Achterveldse Mariska Baalman in het leven geroepen om door middel van persoonlijke verhalen aandacht te vestigen op historische gebeurtenissen, die meestal direct verband houden met de Tweede Wereldoorlog.
De inspiratie voor de reis naar Neuengamme ontstond tijdens bijeenkomsten waaraan diverse partijen meededen en nadachten over een herdenkingsprogramma rond 75 jaar vrijheid. De burgemeester zal ook deelnemen aan de reis.

Nieuwsplein33 zal verslag doen van de reis, de verhalen van nabestaanden en de onderbelichte geschiedenis. Meer informatie over 'Verhalen uit de vuurlinie' is te vinden op deze website.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.