Bolsius staat in zijn nieuwjaarstoespraak stil bij geweld tegen hulpverleners

Burgemeester Bolsius tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in zalencentrum Concordia.
Burgemeester Bolsius tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in zalencentrum Concordia. © Rinus van Denderen / De Stad Amersfoort
Amersfoort - In zijn nieuwjaarstoespraak stond burgemeester Lucas Bolsius dit jaar stil bij het geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Ook benoemde hij een paar grote uitdagingen van de stad: klimaatverandering, mobiliteit en woningbouw. De nieuwjaarsreceptie vond plaats in zalencentrum Concordia in Hoogland. Bolsius nam daarom ook de tijd om in te gaan op hoe Hoogland, Hooglanderveen en Amersfoort naar elkaar toe zijn gegroeid.
Bolsius begon zijn toespraak met de vaststelling dat we in een wereld leven die zeer onrustig is. Hij maakte daarmee het bruggetje naar de jaarwisseling die op een aantal plekken in de stad ook heel onrustig verliep. "Met eigen ogen heb ik op oudejaarsdag vuurwerk met de kracht van handgranaten aanschouwd. Vuurwerk dat willens en wetens richting gewone burgers werd gegooid. Dat willens en wetens richting politiemensen en hulpverleners werd afgevuurd. Ook richting buurtvaders."
De woorden van de burgemeester stonden verder in het teken van groei. "Hoogland, Hooglanderveen en Amersfoort zijn niet alleen naar elkaar toe gegroeid, maar groeien nu samen op. Voor de jeugd is er veel meer te doen en is de wereld onder handbereik. Jongeren uit de hele gemeente studeren samen, sporten samen, vieren samen feest." De groei van de stad brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van klimaatverandering, mobiliteit en woningbouw.
In dat licht memoreerde hij ook nog kort het referendum. "Ik wil mij hier niet over uitspreken, maar één ding staat vast: alles bij het oude laten, is geen optie.’’ Hij sloot af met de conclusie dat vasthouden aan elkaar en nieuwkomers de ruimte geven een verrijking is gebleken. "Blijf jezelf, maar blijf niet in jezelf. Kijk naar buiten en ontmoet. Dat wens ik u toe in dit nieuwe jaar."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.