IJsbaan Rubensstraat open vanaf 9 uur

© Amersfoortse IJsvereniging
Amersfoort - Het is gelukt, de ijsbaan aan de Rubensstraat opent vanochtend om 9 uur. Vanaf middernacht is er rondgereden met een tractor met watertank. Inmiddels is er een ijsvloer van ongeveer twee centimeter aangelegd.
Leden van de Amersfoortse IJsvereniging mogen daarom vanaf 9 uur de baan op. Iedereen die nog geen lid is, kan ter plekke lid worden aan de kassa van de AIJV.
De bodemtemperatuur van de ijsbaan is niet onder de 1 graden Celsius gekomen vannacht. Toch is het aanleggen van de baan gelukt. IJsmeester Corné van der Sande: “Dat was een zorg. Maar de sensor die het meet zit op 10 centimeter diepte. Het blijkt dus dat het asfalt dat daarboven ligt sneller afkoelt. En dus koud genoeg was.”
Vroeger zetten de leden van de vereniging een laag van 30 centimeter water op de baan. Maar nu is een dun laagje op de baan dus al voldoende.
Hoelang de baan vandaag open kan zijn is onduidelijk. Niet alleen de hoeveelheid schaatsers is daarin bepalend. “Het asfalt wordt straks warmer door de zon. Het wordt dus wel spannend, rond 12 uur vanmiddag kan het al klaar zijn. De wind heeft een koelend effect heeft, maar de zon is erg sterk. De luchttemperatuur was min vier graden toen we begonnen. Het is nu -5,5 graden en gaat nu nog wel wat verder dalen”, aldus Van de Sande.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.