‘Doen Wat Je Goed Doet’ aflevering 32: drummer Edwin Nederkoorn

Edwin Nederkoorn drumt al decennia in deathmetalbands.
Edwin Nederkoorn drumt al decennia in deathmetalbands. © RTV Utrecht
Amersfoort - De Amersfoortse deathmetalband Bloodphemy presenteert vrijdag aanstaande haar nieuwe album. In FLUOR organiseert het een avond met twee andere bands om dit te vieren. Drummer Edwin Nederkoorn is oprichter van de band en al jaren onderdeel van de Amersfoortse metalscene. Edwin staat daarom centraal in Doen Wat Je Goed Doet.
Opgegroeid in Liendert is Edwin (51 jaar) een geboren Amersfoorter. Zijn vader werkte in de verwarmingstechniek. Zijn moeder zorgde thuis voor hem en zijn ‘broertjes’. Een daarvan is Patrick Nederkoorn, inmiddels bekend cabaretier. Voetbal was jarenlang Edwin zijn passie, hij speelde als keeper bij VVZA en later AFC Quick in de selectie. “Het laatst speelde ik samen met Robbie Hilbers. Hij heeft het wel ver geschopt in het voetbal.”
Het voetballen was plotseling afgelopen toen hij rond de 16 jaar was. “Ik was wat andere jongens tegengekomen en toen ging het bergafwaarts met het sporten. Alles draaide om muziek, eerst de jaren 70 rock van Black Sabbath en Led Zeppelin. Dat werd het zwaardere Kreator, de speedmetal van Slayer en later het nieuwe Obituary.”
"We rookten een blowtje, dronken wat. De metal toen was net zo rebels als die oude rock in haar tijd en dat sprak me aan. Ik was altijd een braaf jongetje geweest en in een keer sloeg dat om. De muziek, energie, gedrevenheid en agressie. Alles wat daar mee samen hing trok me aan. En de metal begin jaren 90 explodeerde. Er kwamen toen iedere maand albums uit waar velen nu nog naar luisteren. Alles was nieuw toen. De deathmetal ontpopte zich over de hele wereld. Het begon in de Verenigde Staten en daarna werd het ook groot in Scandinavië en Nederland.”

Deathmetal

Deathmetal is qua muziek te herkennen aan de afwisselende, maar voornamelijk hoge snelheid, het 'extreme' geluid van de gitaren en de diepe gegromde of geschreeuwde vocalen (ook wel grunts, growlings en screams genoemd). Veel deathmetalbands vallen ook op door hun virtuositeit, wat zich soms uit in ingewikkelde ritmewisselingen. Hoewel de muziek voor sommigen als een geluidsbrij kan overkomen, is deathmetal in veel gevallen een ingewikkelde muzieksoort om uit te voeren.

De doorsnee bandbezetting is gelijk aan die van de traditionele popband. Het verschil zit in het gebruik van de instrumenten: het drumstel heeft vaak een dubbele bassdrum of dubbele baspedaal waarmee de drummer blastbeats en andere ritmes op hoog tempo speelt. Een deathmetalgitarist speelt snelle overstuurde akkoorden en veel vervorming van de versterker.

Choquerend zijn vaak de albumhoezen met afbeeldingen vol bloed, lijken, zombies, horror en geweld. Moshpits (springen en tegen elkaar botsen), stagediven en headbangen zijn een veelvoorkomende verschijning bij concerten van deathmetalbands.

De hechte scene breidde zich vanzelf uit, waarbij de cd’s, lp’s en demo’s (zelfgemaakte opnames op een cassette of cd) de schakel waren. “Als je een album kocht, stond er een adres op en dan ging je die band schrijven. Zo kwam je door heel Europa met gelijkgestemden in contact. Mathieu van Hamersveld heeft me meegetrokken in de muziek. We dachten ‘dat kunnen we wel’. We kenden de hele stroming niet, die ontdekten we pas later. In het begin waren we heel beperkte muzikanten en leerde onze instrumenten door oefenen steeds beter te beheersen.”
Begin jaren negentig was Edwin bassist bij zijn eerste band, Pleurisy, waar Mathieu ook in speelde. “Maar we konden nooit een drummer vinden, spraken mensen aan of ze wilde meedoen. Als ze dan een repetitie meededen, deed ik steeds stukken voor op drums. Op gegeven moment heb ik het zelf maar gedaan en gingen we een bassist zoeken. Dat ging een stuk makkelijker.”

Happy family

In de metalscene is het gebruikelijk dat je naast een vaste band ook projectmatig muziek maakte. “Je leerde zoveel mensen kennen bij concerten. Het is ‘one big happy family’, overal kom je dezelfde koppen weer tegen. Blijkt iemand gitarist te zijn en dan kwam daar weer project uit.”
Zo startte Edwin Bloodphemy als project in 2002, terwijl Pleurisy rond 2008 uit elkaar viel. Daarna begon hij Khaoz, terwijl Quint Meerbeek de drumkruk bezette bij Bloodphemy. Zo kon de band gewoon verder spelen en opnemen. In 2014 kwam er ook een einde aan Khaoz en was er weer alle ruimte voor Edwin op drums bij Bloodphemy.
“We veranderen bij Bloodphemy bijna ieder jaar van samenstelling, hebben al 12 leden versleten. Na Khaoz werden we een stabiele band. Om de twee jaar brengen we een plaat uit. Onze tijd wordt steeds spaarzamer en je moet de energie zien te vinden om alles te doen. Nu hebben we een gezin draaiende te houden, maar het is nog steeds een hobby.”
“Alles wat er binnenkomt gaat meteen weer in de merchandise, huren van de oefenruimte en opnemen van albums. Om dan ook nog te spelen, schrijven en opnemen is soms veel. Naast het toeren door landen als Tsjechië, Polen. Duitsland, België en Slowakije waar we al speelden.

Teksten

In de deathmetal zijn teksten vaak provocerend. Horror, dood, pijn, en satanisme zijn vanaf de begindagen veelgebruikte onderwerpen. Bands halen ook andere thema's aan zoals maatschappijkritiek. Bij Bloodphemy is dat niet anders. “Er mag altijd wel een ziekelijk kantje aan zitten. We zijn geen satanisten, maar het moet wel schuren. Het gaat vaak over geestesziekten. Waar gaat het fout bij iemand?”
Het nieuw album van Bloodphemy heet Dawn of Malevolence is een conceptalbum. “Alle nummers samen vertellen het verhaal een jongen die in een tehuis geplaatst is en daar misbruikt en mishandeld wordt. Hij mocht na jaren rehabiliteren weer terug de samenleving in. Daar gaat het mis en komt weer in dat tehuis van vroeger. Daar neemt hij dan wraak op de leiding van toen.”
“Ik doe dit al 30 jaar. Een droom is nog een leuke tour door Europa met een heel grote band met ons als voorprogramma. Dat zou heel mooi zijn als dat met Obituary kan, daar is het voor mij allemaal mee begonnen.”
Kader FLUOR

Albumpresentatie 12 januari

De albumpresentatie van Bloodphemy in FLUOR 12 januari is in de kleine zaal samen met de bands Dead Head en Deathmarch. De laatste band heeft ook zijn wortels in Amersfoort. Meer info via de site van het poppodium.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.