In beeld: opmerkelijke plaatjes tijdens hoogwater in de Eemhaven

Een schipper op een ondergelopen steiger naast zijn boot.
Een schipper op een ondergelopen steiger naast zijn boot. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Angst voor natte voeten omdat het water over de kademuur klotst hoeven Amersfoorters niet te hebben. De stand van de Eem is weliswaar hoog, maar zandzakken zijn beslist niet nodig. Het hoogwater zorgt wel voor opmerkelijke beelden die niet vaak voorbijkomen.
Door de hevige regenval is het water in de Eem behoorlijk gestegen. Het gevolg is dat de steigers in de haven helemaal ondergelopen zijn. Of het hoogste punt al is bereikt durft een woordvoerder van het waterschap Vallei en Veluwe niet te zeggen. "Dat hangt ook af van de windrichting en de kracht van de wind."
(Artikel gaat verder onder de foto).
Ondergelopen steigers (rechts) in de Eemhaven.
Ondergelopen steigers (rechts) in de Eemhaven. © Nieuwsplein33
Een booteigenaar in de haven, die met laarzen in het hoge water staat, weet te vertellen dat vooral een noordenwind het water in de haven verder op zal stuwen. Voor zaterdag wordt een matige matige noorden- tot noordoostenwind verwacht. Dat is dus geen goed nieuws maar tegelijkertijd neemt de hoeveelheid neerslag steeds verder af.
(Artikel gaat verder onder de foto).
Een ondergelopen steiger in de Eemhaven.
Een ondergelopen steiger in de Eemhaven. © Nieuwsplein33
De gemeente Amersfoort waarschuwt inwoners ondertussen voor flinke gladheid als ze dit weekend het huis uit gaan. Door de aanhoudend hoge grondwaterstand en vele regen is de stad zeer nat. Vanaf zaterdagavond, zondagochtend is vorst voorspeld. Grote plassen water die nu op veel plekken in de stad te zien zijn kunnen bevriezen en verraderlijk glad zijn. Aanvullend strooien heeft bijna geen zin bij deze omstandigheden.
Wie op dit bankje gaat zitten kan pootje baden.
Wie op dit bankje gaat zitten kan pootje baden. © Nieuwsplein33
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.