Controle op verplichte winkelsluiting tijdens feestdagen blijft achterwege: 'Geen prioriteit'

Bakkerij Kismetim aan de Rietzangerstraat was tijdens eerste kerstdag gewoon open.
Bakkerij Kismetim aan de Rietzangerstraat was tijdens eerste kerstdag gewoon open. © 365press
Amersfoort - Handhavers van de gemeente Amersfoort hebben op eerste kerstdag niet actief gecontroleerd op winkeltijden. Een aantal winkels in de stad was open terwijl er op die dag een verplichte winkelsluiting geldt. Volgens een woordvoerder van de gemeente liggen de prioriteiten van handhavers tijdens feestdagen bij dringende incidenten.
De winkeltijdenverordening werd dit voorjaar aangepast na een stevige discussie in de raadzaal. Tijdens eerste kerstdag, eerste paasdag en op Dodenherdenking na 19.00 uur geldt een verplichte winkelsluiting. Op andere zon- en feestdagen mogen winkeliers zelf weten of ze wel of niet open gaan.
Wanneer winkels toch open zijn op uren waarop dit niet mag kan de gemeente een last onder dwangsom opleggen. Dat gebeurt in Amersfoort dus niet en gaat ook op eerste paasdag niet gebeuren. "Mocht er aanleiding voor zijn of tijd, dan kunnen zij controleren op de winkeltijdenverordening", licht een woordvoerder toe. Wat die aanleiding is, wordt niet duidelijk.
Tijdens de ramadan mogen bepaalde winkels, zoals bakkers, op extra uren rondom zonsopkomst en -ondergang open. Daarnaast blijft de winkelsluiting op 4 mei na 19:00 en dus eerste paas- en kerstdag intact.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.