Pand Museum Flehite ongeschikt, onderzoek naar nieuw stadsmuseum

Museum Flehite bestaat uit drie eeuwenoude panden en een deel gebouwd in de tweede helft van de vorige eeuw.
Museum Flehite bestaat uit drie eeuwenoude panden en een deel gebouwd in de tweede helft van de vorige eeuw. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Het huidige historische pand van Museum Flehite aan de Westsingel voldoet niet meer aan de eisen als het gaat om temperatuur en luchtvochtigheid voor het tentoonstellen van kunstwerken. Hierdoor kunnen er geen klimaatgevoelige werken meer geleend worden van bekende musea in het land. Ook de eigen collectie kan door de sterk wisselende kwaliteit van het binnenklimaat niet veilig worden tentoongesteld. Dat meldt verantwoordelijk wethouder Bijlholt aan de gemeenteraad.
Samenwerkingsverband Amersfoort in C, waar Museum Flehite, Kunsthal KAdE, Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE onderdeel van zijn, gaat onderzoek doen naar een nieuw stadsmuseum. Dat kan door het geheel of gedeeltelijk aanpakken van het huidige pand van Flehite. Het plan voor een nieuw stadsmuseum moet ervoor zorgen dat Flehite een doorstart kan maken. Daarom zal Museum Flehite een naamswijziging doorvoeren en in de toekomst verder gaan als Museum Amersfoort.

Kosten

De kosten voor het aanpakken van de problemen in het Rijksmonument zijn nog onbekend. De komende jaren moet de gemeente Amersfoort als eigenaar van het pand de aanpak helder krijgen. Ook moet nog duidelijk worden wie de kosten voor verbetering van het pand moet betalen en waar dit geld vandaan komt.
Het is ook mogelijk dat slechts een deel van het pand aangepast wordt voor een beter klimaat. Als hiervoor gekozen wordt, kunnen er ook minder bijzondere werken getoond worden.
Amersfoort in C gaat mede hierdoor de Elleboogkerk huren zodat Flehite en KAdE daar exposities kunnen houden. Ook de openstelling en programmering van de Mannenzaal is een mogelijkheid. De komende drie jaar wordt er 1,9 miljoen extra gestoken in het onderzoek naar het verbeteren van het huidige pand van Flehite en het idee van een nieuw stadsmuseum.

Professionalisering

Het geld wordt ook gebruikt voor verdere uitbouw en professionalisering van programmering, beheer en behoud van collectie, educatie, cultuurparticipatie, toegankelijkheid en meer. De gemeente denkt hierbij aan digitalisering van de collectie en de verbetering van het collectie depot. De laatste grote verbouwing van Museum Flehite was van 2007 tot en met 2009 na de vondst van asbest door het hele pand.
Een goed binnenklimaat is ook belangrijk voor een notering in het Museumregister Nederland. Als niet aan alle eisen van deze organisatie kan worden voldaan, kan Flehite ook de Museumjaarkaart niet meer accepteren. Dat zal ten koste gaan van een aanzienlijk aantal bezoekers. Controle van de eisen van het register gebeurt op basis van loting.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.