Leusden kan weinig doen voor behoud kampeercentrum: 'Initiatief hiervoor ligt bij YMCA'

De groepsaccommodatie op het kampeerterrein van de YMCA in Den Treek.
De groepsaccommodatie op het kampeerterrein van de YMCA in Den Treek. © John Spijkerman / Leusder Krant
Leusden - Het gemeentebestuur van Leusden zegt het het maatschappelijk belang te zien van een goede plek voor een kampeercentrum, maar het initiatief voor het vinden van een geschikte locatie ligt bij YMCA. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen over de kwestie. Na meer dan negentig jaar lijkt er volgend jaar een einde te komen aan de activiteiten op het Landgoed Den Treek.
Na een proces van vele jaren werd er eind november een definitieve streep gezet door de verhuizing van YMCA Kampeercentrum van Leusden naar het Henschotermeer. Daar leven dassen en een wijziging van bestemmingsplan blijkt nu geen optie.
Het nieuws dat YMCA zou moeten stoppen maakte bij veel mensen emoties los omdat het kampeercentrum een begrip is in de regio. Het was reden voor de VVD-fractie om er vragen over te stellen aan het gemeentebestuur van Leusden. De liberalen wilden weten of de gemeente iets kan doen aan het vertrek van YMCA.

Maatschappelijk belang

Het college van burgemeester en wethouders onderschrijft het maatschappelijk belang van YMCA en zegt dat die de grenzen van Leusden overstijgt. "YMCA is ook economisch van betekenis voor Leusdense ondernemers en voorzieningen zoals zwembad Octopus. Voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen werkt het spelen en ontdekken in de natuur goed."
Op de vraag of Leusden feitelijk iets kan bijdragen aan het vertrek antwoordt het college als volgt: "Wanneer YMCA een locatie op het oog heeft binnen de gemeente Leusden dan zullen wij ons meedenkend en constructief opstellen." Het initiatief hiervoor ligt volgens de gemeente bij de kampeerorganisatie.
Een andere locatie op het landgoed van Den Treek-Henschoten is niet aanwezig. Het college schrijft dat Den Treek-Henschoten de YMCA meerdere jaren respijt heeft gegeven op de locatie aan de Paradijsweg, na 2024 stopt dat definitief.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.