Bolsius na genegeerd vuurwerkverbod: 'Den Haag moet nu met verkoopverbod komen'

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Ondanks het afsteekverbod ging er tijdens de jaarwisseling in Amersfoort nog heel veel vuurwerk de lucht in. Burgemeester Lucas Bolsius reageert bij RTV Utrecht niet verrast. "Ik ben niet naïef, het is onmogelijk om op elke hoek van de straat te controleren."
Het gaat volgens Bolsius om het voeren van de maatschappelijke discussie. Hij is voorstander van een landelijk vuurwerkverbod. "Wat er nu aan mankracht nodig is om oud en nieuw beheersbaar te houden is echt buiten proportie. Met het afsteekverbod in onze gemeente hopen we op gesprekken aan de keukentafel over de vraag of dit de manier is waarop we het nieuwe jaar in willen luiden."

Net handgranaten

Ook dit jaar zag de burgemeester tijdens zijn ronde door de stad dat er zeer zwaar vuurwerk werd afgestoken. "Het zijn net handgranaten. In het Soesterkwartier vloog een bankje drie meter de lucht in door de kracht van zo'n explosie."
Op verschillende plekken in Amersfoort was sprake van vernieling, brandjes en ook agressie tegen hulpverleners. Op het Euterpeplein waren meerdere brandjes, waaronder twee autobranden. Verder was er vooral sprake van containerbranden. Op de Noordewierweg werden drie minderjarige jongens aangehouden voor vernieling en geweld tegen agenten.
Met diverse preventieve acties, zoals cameratoezicht, kon op een aantal plaatsen worden voorkomen dat situaties uit de hand liepen. "Dit is onacceptabel gedrag", zegt Bolsius: “Het is uitermate treurig dat er hulpverleners, omstanders en ook buurtvaders zijn bekogeld met vuurwerk."

'Haags' verkoopverbod

Het vuurwerkvraagstuk is niet in één jaar op te lossen, beseft de burgemeester. Hij is blij dat steeds meer gemeenten een afsteekverbod invoeren. "Maar we hebben ook een verkoopverbod nodig. Dat kunnen wij als gemeenten niet instellen, dat moet de landelijke politiek in Den Haag doen. Er wordt wel gezegd: dan gaan mensen vuurwerk kopen in België of Duitsland, maar je moet ergens beginnen. Maar ik ben ook hierin niet naïef, er is nog een lange weg te gaan."
De burgemeester vindt drie zaken essentieel bij het bestrijden van vuurwerkoverlast. "Gezond verstand, corrigerend vermogen binnen gezinnen, families en vriendengroepen en verdere maatregelen om het meest zwarte illegale spul uit de samenleving te krijgen. We hebben dit jaar al veel in beslag kunnen nemen."
Over de hoeveelheid vuurwerk die ondanks het verbod is afgestoken, is lastig te speculeren, concludeert Bolsius. "Ik heb op de fiets door de stad gereden, de route die ik altijd rijd, en dan zie je wel dat er minder vuurwerk op straat ligt." Ook van andere mensen heeft de burgemeester dit gehoord. "Maar laten we eerlijk zijn: op veel plekken was het als vanouds vervelend. Vaak zijn er ook minderjaren bij betrokken."
Bolsius zag ook lichtpunten. "We hebben het beeld dat de meeste mensen in de stad vooral feestelijk het nieuwe jaar hebben ingeluid. Ook de stemming bij het aftelmoment op het Lieve Vrouwekerkhof was opperbest."
Zo’n 4.000 mensen keken naar de Legende van de Drakenstier, een animatie op de Lieve Vrouwetoren, begeleid door filmische muziek. De livestream countdown033.nl werd op ruim 6.000 schermen thuis bekeken.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.