Feest maar ook vernielingen, aanhoudingen en buurtvaders die zijn bekogeld met vuurwerk

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Amersfoort - Er zijn aan het begin van oudejaarsavond op de Noordewierweg in Amersfoort twee 14-jarigen aangehouden voor onder meer het gooien van vuurwerk naar de politie. Ook zouden de twee met zwaar vuurwerk meerdere bushokjes hebben gesloopt. Rond 23.00 uur werd opnieuw een bushokje aan diezelfde weg vernield. Daarvoor heeft de politie een 17-jarige Amersfoorter aangehouden. De gemeente meldt verder dat op sommige plekken sprake was van vernieling, brandjes en ook agressie tegen hulpverleners.
De jaarwisseling is in de Keistad grotendeels feestelijk gevierd. Op het Lieve Vrouwekerkhof was het feest, met een drukbezocht centraal aftelmoment. Verderop in de stad ging het niet overal goed.
“We hebben het beeld dat de meeste mensen in de stad vooral feestelijk het nieuwe jaar hebben ingeluid. Ook de stemming bij het aftelmoment op het Lieve Vrouwekerkhof was opperbest. Amersfoort had dit jaar voor het eerst een afsteekverbod; er is desondanks behoorlijk wat vuurwerk de lucht ingegaan, maar dit was geen verrassing. Over de hoeveelheid vuurwerk is lastig te speculeren, maar meerdere mensen valt op dat er minder vuurwerkafval ligt in de stad,” concludeert burgemeester Lucas Bolsius over de sfeer tijdens de jaarwisseling.

Buurtvaders bekogeld

Op het Euterpeplein waren meerdere brandjes, waaronder twee autobranden. Verder was er vooral sprake van containerbranden. Met diverse preventieve acties (mede door cameratoezicht) kon volgens de gemeente op een aantal plaatsen op tijd worden voorkomen dat situaties uit de hand liepen. Bolsius: “Het is uitermate treurig dat er hulpverleners, omstanders en ook buurtvaders zijn bekogeld met vuurwerk. Met het afsteekverbod hopen we op gesprekken aan de keukentafel over de vraag of dit de manier is waarop we het nieuwe jaar in willen luiden. Dit is onacceptabel gedrag.”
Op het Lieve Vrouwekerkhof vond het centraal aftelmoment Countdown033 plaats. Zo’n 4.000 mensen keken naar de Legende van de Drakenstier, een animatie op de Lieve Vrouwetoren, begeleid door filmische muziek. De livestream werd op ruim 6.000 schermen thuis bekeken.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.