Zo ging het in (niet zo) vuurwerkvrij Amersfoort: 'Knallen horen er nou eenmaal bij'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Amersfoort - Voor het eerst was er in de gemeente Amersfoort een verbod op het afsteken van vuurwerk. Maar terwijl iedereen elkaar knuffelend in de armen viel om twaalf uur, ging er tóch heel wat de lucht in. Een nachtelijk kijkje van een verslaggever van RTV Utrecht in hoe deze stad met het verbod omging. "Nou, lekker vuurwerkvrij, zeg."
Een uur voor 2024 ingaat, is het nog redelijk rustig te noemen in de Amersfoortse straten. Er zijn "helaas", volgens een inwoonster, al wat auto's in vlammen op gegaan, maar de stad is wel erger gewend. Terwijl ze haar hond nog snel uitlaat, hoopt ze dat haar stadsgenoten zich enigszins aan het verbod zullen houden. "Maar ja, ik kan wel gokken wat er straks gebeurt."
Ondertussen, op het plein naast de Onze Lieve Vrouwentoren, brengt een band inwoners in de feeststemming. "Nee joh, ik mis het totáál niet, dat vuurwerk", aldus een man met een gekleurde pet op zijn hoofd. "Oud en Nieuw gaat toch om gezelligheid met elkaar? Dan heb je die pijlen helemaal niet nodig."
Zo verliep de eerste 'vuurwerkvrije' jaarwisseling in Amersfoort

Geen handhaving

Er wordt afgeteld. Van tien naar één. In de lichtshow die op de toren te zien is, lijkt een draak kaarsjes uit te blazen. Gejoel volgt, het nieuwe jaar is begonnen. Mensen vallen elkaar in de armen. Er wordt gekust, geknuffeld en druk handen geschud. En: er gaan ineens véél vuurwerkpijlen - elders in de stad - de lucht in.
Burgemeester Lucas Bolsius had van tevoren al niet gedacht dat er helemáál geen vuurwerk afgestoken zou worden. De gemeente had zelfs al aangekondigd dat het verbod op het afsteken niet gehandhaafd zou kunnen worden. Tijdens de nieuwjaarsnacht hebben hulpverleners het al druk genoeg, was de redenatie.
Dit mogen ze ons niet afpakken
Amersfoortse inwoner
Vlak buiten het centrum gaat het vuurwerk los in het Soesterkwartier. Deze wijk en vuurwerk zijn met elkaar verbonden, aldus een man die met buren naast een vuurkorf zit. Hij heeft - verbod of niet - gewoon vuurwerk afgestoken. "Kindervuurwerk, hoor. Maar ik vind: dit mogen ze ons niet afpakken."
Niet iedereen leek het vuurwerk te missen, zoals hier in de binnenstad van Amersfoort
Niet iedereen leek het vuurwerk te missen, zoals hier in de binnenstad van Amersfoort © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Even verderop, in een huis waar nog snel een paar biertjes worden uitgedeeld, gaat het gesprek ook over het vuurwerk. De een noemt het "aan de tamme kant", de ander vindt dat de overlast net zo erg is als andere jaren. Er is discussie, want: "Waarom mag je hier wél vuurwerk kopen, en dan niet afsteken? Dat is toch krom? Dan snap ik wel dat mensen denken: nou, als ik het mag kopen, gooi ik het de lucht in ook."

'Vroeger was het erger'

Een man die in het Soesterkwartier is geboren en getogen kijkt eens naar de lucht. Nee, zegt hij, het lijkt inderdaad "niet echt" op een vuurwerkvrije Oud en Nieuw. Er gaat weer eens een vuurpijl de lucht in. "Zo gaat het al de hele avond", vertelt hij. "Alleen was het vroeger veel erger. Dan stond je bij wijze van spreken tot je knieën in de vuurwerkrommel. Nu gaat dat wel."
De politie rijdt rondjes en praat met inwoners. Boetes lijken ze niet uit te delen. Burgemeester Bolsius hoopte dat dit verbod er in ieder geval voor zou zorgen dat er "in gezinnen over dit onderwerp wordt gepraat. Dat het gesprek wordt gevoerd: vinden we dit allemaal normaal?"

'Mooi is het dan weer wel'

Iemand steekt nog eens een sierpot aan. Knallen horen er nou eenmaal bij, zegt hij nuchter. Van een vuurwerkvrije jaarwisseling is in Amersfoort dus niet érg veel te merken. "Het duurt nog heel lang voordat het hier is ingeburgerd", verzucht een mevrouw op straat. "Maar ja, mooi is het dan weer wel, hè?
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.